Eveniment

Incendiu la Spitalul de infecţioase Constanţa. Preşedintele Iohannis, preşedintele „nimic”. Incendii la spitalele Piatra Neamţ, Matei Balş, a convocat şedinte pentru imagine, dar nu a făcut nimic

Incendiu la Spitalul de infecţioase Constanţa....

Autor: Georgiana Mihalache

01.10.2021, 12:18 3150

Un nou incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa în secţia de ATI a spitalului aduce în discuţie lispsa de acţiune a autorităţilor, de la cele locale, până la Preşedintele Klaus Iohannis care şi-a asumat măsuri concrete după tragedia de la Piatra Neamţ care însă nu au mai apărut.

Preşedintele a convocat două şedinţe după incendiul de la Piatra Neamţ cu directorii spitalelor şi specialişti electricieni, însă nu s-a întâmplat nimic în urma intervenţiei sale. Astfel, Iohannis este direct responsabil de dezastrul din spitalele care ard, în condiţiile în care s-a implicat în modernizarea circuitelor electrice şi de gaze din spitale, dar concret nu a făcut nimic.

În condiţiile creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a presiunii pe spitale să creeze locuri în terapie intensivă în spitale vechi, fără specialişti tehnici, unităţile medicale devin adevărate capcane pentru pacienţi.

Iar întâlnirile de la nivel înalt între Iohannis şi electricieni, ingineri mecanici au efecte doar pe hârtie, în contextul în care în unităţile medicale nu se schimbă nimic.

"Doamne fereşte! Dar cred că echipele care au mers acolo să verifice cauzele acestui incendiu vor comunica imediat ce se află exact mersul lucrurilor şi este clar că trebuie trase învăţămintele de aici, pentru a preveni astfel de accidente în alte părţi", spunea preşedintele Iohannis dupa incendiul de la Piatra Neamţ. Însă spitalele nu au fost ferite, iar o tragedie la indigo s-a petrecut la mai puţin de trei luni după Piatra Neamţ, la Spitalul Matei Balş. Bilanţul de la Matei Balş a fost de 20 de morţi, cei mai mulţi oameni care şi-au pierdut viaţa în incendiu după Colectiv. La o zi de la incendiul de la Balş, Klaus Iohannis era pe pârtie, la schi.

Prezenţi la conferinţa ZF Pharma, managerii unor spitale publice din Bucureşti şi din ţară au spus că nu pot angaja tehnicieni, clădirile sunt vechi şi situaţia este aceeaşi din urmă cu un an, când un incediu pornit la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ arăta imaginea reală din spitalele româneşti.

„Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi şi vorbim de clădiri, nu de unităţi sanitare, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parţial, 302 clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”, spunea fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.

 

Şirul incendiilor din spitale din ultimele 12 luni

14 noiembrie 2020 – Incendiu la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

Incendiu izbucnit la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. n urma incendiului, şapte persoane au decedat, un pacient prezintă semne vitale slabe, iar medicul de gardă a avut arsuri de gradul II şi III pe 80% din suprafaţa corporală, urmând să fie transferat ulterior în străinătate.

 

22 noiembrie 2020 -  Incendiu la spitalul CFR din Cluj-Napoca

ISU Cluj  a fost alertat  pentru a interveni la un incendiu cauzat de un scurtcircuit electric la un corp de iluminat dintr-o baie de la et 1, spitalul CFR din Cluj-Napoca. Au fost trei persoane evacuate, pacienţi ai spitalului.

 

25 decembrie 2020 - Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi

Un incendiu a fost anunţat la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi, cu degajări de fum pe hol. 18 pacienţi au fost evacuaţi, iar un bărbat de 33 de ani a decedat.

 

2 ianuarie 2021 - Incendiu la secţia de psihiatrie a Spitalului Municipal Roman

Doi pacienţi şi două cadre medicale au suferit intoxicaţii uşoare cu monoxid de carbon. Au fost evacuaţi 17 pacienţi.

 

5 ianuarie 2021 - Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Gătaia din Timiş

Doi oameni au fost evacuaţi după ce o saltea a luat foc. Incendiul a avut loc într-un pavilion suport COVID.

 

29 ianuarie 2021 – Incendiu la Spitalul Matei Balş din Bucureşti

Un incendiu a izbucnit în jurul orei 5 într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Zeci de pacienţi internaţi în Spitalul „Matei Balş” au fost transferaţi la alte spitale din Capitală, unii în stare gravă, intubaţi, alţii dependenţi de oxigen.

 

21 februarie 2021 – Incendiu Spitalul Marius Nasta din Bucureşti

Un incendiul ar fi izbucnit din cauza unui ventilator aflat pe unitatea mobilă ATI de la Spitalul Marius Nasta. Fumul a fost văzut în jurul orei 22.30 şi au fost alertate autorităţile. O posibilă cauză este o pană de curent.

 

8 martie 2021 - Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova

Trei cadre medicale au fost transportate la un alt spital pentru îngrijiri, iar zece de persoane au fost evacuate. Incendiul a pornit de la parter, dintr-o rezervă în care se afla o singură pacientă. Focul s-a extins ulterior la alte două rezerve.

 

21 aprilie 2021 – Incendiu la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina

Circa 40 de pacienţi internaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Slatina au fost evacuaţi din cauza unui incendiu izbucnit în clădire. Incendiul s-a produs la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina.

 

9 mai 2021 – Fum la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti

Într-unul din saloanele în care sunt trataţi pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus a fost semnalat miros de fum. Cadrele medicale au acţionat imediat. Prelungitorul care alimenta cu electricitate un concentrator de oxigen a fost scos din priză şi, astfel, evitată producerea un incendiu.

 

22 iunie 2021 – Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi

Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Flăcările vin din pavilionul administrativ. Au fost evacuaţi toţi pacienţii.

 

24 iulie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalului Judeţean Constanţa

Incendiul a avut loc în blocul operator. Cei patru medici care mai erau în sala de operaţie au ieşit. Pacientul operat nu se mai afla acolo. Incendiul a izbucnit din cauza dezumidificatorului din sala de operaţie.

 

11 septembrie 2021 – Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Vulcan, judeţul Braşov

Aproximativ 150 de pacienţi au fost evacuaţi, sâmbătă seara, din Spitalul de Psihiatrie Vulcan, judeţul Braşov, după un incendiu izbucnit pe o ghenă de aerisire.Nu s-au înregistrat victime.

 

1 octombrie 2021 – Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Incendiul a izbucnit la secţia ATI. A fost activat planul roşu de intervenţie. 113 pacienţi erau internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, din care 10 în ATI. ISU Constanţa confirmă decese. Toţi pacienţii vor fi transferaţi  la Spitalul Judeţean De Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO