Eveniment

Încep mişcările: Ucraina susţine că nu pregăteşte lansarea unei operaţiuni în Donbas. SUA condamnă evacuarea civililor

Încep mişcările: Ucraina susţine că nu pregăteşte...

Autor: Mihai Draghici

19.02.2022, 00:02 108

Guvernul Ucrainei a negat, vineri seară, acuzaţiile insurgenţilor separatişti proruşi din Donbas privind un plan al armatei ucrainene de lansare a unei operaţiuni, iar Administraţia SUA a denunţat ordinul de evacuare a etnicilor ruşi din estul Ucrainei.

"Ucraina nu comite şi nu plănuieşte să comită acte de sabotaj în Donbas. Respingem categoric tentativele Rusiei de agravare a situaţiei care este deja tensionată. Noi menţinem angajamentul ferm pentru o soluţionare politico-diplomatică şi, împreună cu partenerii, maximizăm eforturile pentru reducerea tensiunilor şi menţinerea situaţiei în cadrul dialogului diplomatic", a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, citat de cotidianul The Guardian.

La rândul său, Departamentul de Stat de la Washington a catalogat ordinul de evacuare a civililor de etnie rusă din Donbas drept o manevră "cinică" a Rusiei. "Anunţurile de acest fel sunt noi încercări de ascundere prin minciuni şi dezinformare a faptului că Rusia este agresorul în acest conflict. Este cinic şi crud să fie folosite fiinţe umane ca pioni pentru a distrage atenţia lumii de la faptul că Rusia suplimentează forţele pentru pregătirea unui atac", a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de BBC. Oficialul american susţine că nu există dovezi că Ucraina ar plănui o ofensivă în Donbas.

O explozie puternică s-a produs, vineri seară, în centrul oraşului ucrainean Doneţk, în apropierea sediului administraţiei separatiste, afirmă surse citate de agenţia RIA Novosti. Conform martorilor, un vehicul a explodat într-o parcare situată în apropierea sediului Administraţiei "Republicii Populare Doneţk", nerecunoscută internaţional. Clădirile învecinate nu au fost afectate şi nu au fost raportate victime.

Incidentul intervine în contextul intensificării confruntărilor militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Liderul autoproclamatei "Republici Populare Doneţk", Denis Puşilin, a anunţat vineri iniţierea operaţiunilor de evacuare a civililor de etnie rusă. Un anunţ similar a fost făcut de liderul autoproclamatei "Republici Populare Lugansk", Leonid Pasecinik. Denis Puşilin susţine că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, "va ordona curând o ofensivă militară" în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Preşedinţia Rusiei a negat, conform BBC, că ar fi început operaţiuni de evacuare din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, deşi liderii insurgenţi susţin că se coordonează cu Moscova.

Rusia este acuzată că pregăteşte un atac militar împotriva Ucrainei. Conform unui oficial american citat de BBC, Rusia a poziţionat 190.000 de militari la frontierele Ucrainei, cea mai mare mobilizare de forţe militare de după al II-lea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO