Eveniment

Încep să fie pedepsiţi cei care devalizează companiile de stat?

Relu Fenechiu

Relu Fenechiu

Autor: Iulian Anghel

28.01.2014, 21:00 2214

Instanţa supremă în complet de cinci judecători era aşteptată să se pronunţe aseară în dosarul lui Relu Fenechiu şi a trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova acuzaţi de procurori de prejudicierea companiei între 2002 şi 2005.

Compania de stat a fost devalizată, spun procurorii, în perioada amintită, cu ştiinţa directorilor care au cumpărat de la firma lui Relu Fenechiu (cu mult înainte ca acesta să devină ministru) transformatoare vechi la preţ de component noi. Cei vizaţi au fost condamnaţi în 2013 la închisoare de completul de trei judecători al instanţei supreme.

Un astfel de dosar ridică problema dacă cei care au devalizat companiile de stat (în principal directorii din aceste companii) sunt pedepsiţi sau nu. Pentru că astfel de companii au fost şi sunt devalizate în două moduri: ca şi cazul de mai sus, când se fac achiziţii la suprapreţ, sau ca în cazul Hidroelectrica, când produsele companiei (energia) sunt vândute „băieţilor deştepţi“ sub preţ.

Săptămâna trecută justiţia i-a mai condamnat la închisoare cu suspendare pe doi foşti miniştri, Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, şi pe Mihai Toader, fostul director general al Poştei Române (CNPR), pentru că au prejudiciat compania într-o tranzacţie cu un teren.

Urmăriţi decizia în cazul Fenechiu pe www.zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO