Eveniment

Începe marea declasificare: Documentele datate înainte de 1990 din arhiva MAE vor fi declasificate

Începe marea declasificare: Documentele datate înainte...

Autor: Diana Grigore

25.01.2019, 13:42 746

Guvernul a adoptat, vineri, un proiect de hotărâre privind declasificarea documentelor elaborate anterior datei de 31 decembrie 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în fondul arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe.

„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, art. 24 alin.(4) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art.19 din -Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România-, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Guvernul României adoptă prezenta hotărâre: Se aprobă declasificarea documentelor ce conţin informaţii secrete de stat elaborate anterior datei de 31 decembrie 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în fondul arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în hotărârea adoptată de Guvern.

De asemenea, proiectul prevede că „autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte persoane juridice de drept public sau privat care deţin documente ce conţin informaţii secret de stat şi fac obiectul prezentei hotărâri vor lua măsuri pentru suprimarea sau schimbarea marcajelor de clasificare şi scoaterea informaţiilor de sub incidenţa reglementărilor protective prevăzute de lege”.

Ministerul Afacerilor Externe va publica, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, lista persoanelor juridice de drept public sau privat care au elaborat documentele declasificate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO