Eveniment

Începe noul an universitar. Ce spune rectorul ASE: Cursurile online au împins mai mult studenţii către piaţa muncii

Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti

Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti

Autor: Răzvan Botea

01.10.2021, 00:05 780

♦ Angajatorii: Este bine ca studenţii să lucreze, dar programul de lucru ar trebui să fie în afara cursurilor, pentru că o facultate făcută pe jumătate are ca rezultat o pregătire făcută pe jumătate.

Noua paradigmă a cursurilor online sau în sistem hibrid a împins tot mai mulţi studenţi către piaţa muncii, fie că este vorba de un job în domeniul lor de studiu sau un job care nu necesită o calificare. Astfel, un student poate fi prezent la un curs online şi în acelaşi timp să lucreze pentru un angajator, o situaţie care nu se putea întâlni înainte de pandemie. Pe de-o parte, studenţii acumulează experienţă în câmpul muncii, însă pe de altă parte această situaţie poate influenţa negativ parcursul academic al studenţilor, sunt de părere actorii implicaţi cu care a stat de vorbă ZF.

Studenţii se întorc de luni în amfiteatre (unii, precum cei de la ASE, au făcut-o deja) într-o vreme în care situaţia sanitară se complică. Aşa că nu este exclus ca, din nou, cursurile să fie trecute în online – fie că vorbim de şcoli sau de universităţi. Elevii au cursuri compacte, dar studenţii nu întotdeauna. Şi rămân „ferestre” pe care studenţii le petrec la o cafea sau pur şi simplu omorându-şi timpul. Învăţând de acasă, timpul (aparent pierdut) poate fi folosit altfel. Şi mulţi studenţi şi-l folesesc „altfel”. Lucrând, de pildă. Este bine sau este rău? „Discutaţi cu un om care din anul III avea 3 joburi, dar se întâmplau după cursuri. Ca atare, pot să zic că nu este în regulă să şi lucrezi şi să fii şi la cursuri. Chiar şi studenţilor le-am spus, şi colegilor. La programul de master este altceva, ne organizăm după-amiază, la final de săptămână şi poate fi îmbinat un job cu procesul educaţional”, spune pentru ZF rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti Nicolae Istudor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO