Eveniment

Începe revoluţia în contabilitate. Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordin în care detaliază cum vor ţine absolvenţii de ASE contabilitatea la firmele mici

Începe revoluţia în contabilitate. Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordin în care detaliază cum vor ţine absolvenţii de ASE contabilitatea la firmele mici

Foto Shutterstock

Autor: Marius Radu - Mediafax

07.06.2011, 23:56 1227

Măsura privind sistemul simplificat de contabilitate a fostinclusă şi în pro­iectul de modificare a Legii Con­tabilităţii dinprimăvara acestui an.

"Potrivit sistemului simplificat de contabilitate, persoanelecare se încadrează în criteriile de mărime pre­văzute (...),întocmesc situaţii financiare anuale compuse din bilanţ simplificatşi cont de profit şi pierdere simplificat", se arată în proiectulde ordin.

În cazul persoanelor care optează pentru sistemul simplificat deconta­bilitate, contabilitatea poate fi orga­nizată şi condusă încompartimente distincte, conduse de către directorul economic,contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplineascăaceastă funcţie, pe bază de contracte de prestări de servicii îndomeniul conta­bilităţii, încheiate cu persoane fizice saujuridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului ExperţilorContabili şi Contabililor Autorizaţi din România, sau pe bază decon­tracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cupersoane fizice care au studii economice superioare.

Tot în domeniul contabilităţii, alt proiect prevede că firmeleînregistrate în România, subunităţi ale altor entităţi dinstrăinătate, vor fi obligate să depună raportări contabile la 30iunie 2011 la unităţile teritoriale ale Ministerului FinanţelorPublice.

"Întrucât, în funcţie de necesităţile instituţiilor statului,intervin unele cerinţe de informaţii suplimentare de la o perioadăla alta, modelul de raportare contabilă la 30 iunie se aprobă anualprin ordin al ministrului finan­ţelor publice", se arată înproiectul de ordin.

Potrivit Finanţelor, indicatorii din raportările contabile la 30iunie sunt similari celor din situaţiile financiare anuale,deosebirea constând în aceea că în cazul raportărilor contabile la30 iunie nu se aplică unele reguli contabile, cum suntinventarierea obligatorie şi evaluarea tuturor elementelorbilan­ţiere, iar nivelul de detaliere al informaţiilor este mairedus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO