Eveniment

A început: Primul soldat rus care a pledat vinovat în procesele pentru de crimele de război comise de armata rusă. Cine este şi ce crime a comis Vadim, rusul în vârstă de 21 de ani, care riscă închisoare pe viaţă

A început: Primul soldat rus care a pledat vinovat în...

Autor: Ştefan Stan

19.05.2022, 14:38 1645

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a pledat vinovat de uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război din Ucraina de la începutul războiului, scrie BBC. 

Vadim Shishimarin a recunoscut că a împuşcat un bărbat de 62 de ani la câteva zile după începerea invaziei. El riscă închisoarea pe viaţă.

Prizonierul a fost adus în mica sală de judecată din Kiev în cătuşe, flancat de gărzi puternic înarmate. Părea nervos şi îşi ţinea capul aplecat.

Văduva bărbatului ucis stătea la doar câţiva metri de el.

Aceasta şi-a şters lacrimile din ochi când soldatul a intrat în instanţă, apoi a stat cu mâinile împreunate în timp ce procurorul şi-a expus cazul, descriind momentul în care soţul Katerynei, Oleksandr Shelipov, a fost împuşcat în cap.

"Vă recunoaşteţi vinovăţia?", a întrebat judecătorul. "Da", a răspuns Şişimarin.

"În totalitate?"

"Da", a răspuns el în linişte din spatele geamului cuştii sale gri din metal şi sticlă.

Procurorii spun că Şişimarin comanda o unitate dintr-o divizie de tancuri atunci când convoiul său a fost atacat.

El şi alţi patru soldaţi au furat o maşină şi, în timp ce se deplasau în apropiere de Chupakhivka, l-au întâlnit pe bărbatul de 62 de ani pe o bicicletă, au spus ei.

Potrivit procurorilor, Shishimarin a primit ordin să îl ucidă pe civil şi a folosit o puşcă de asalt Kalaşnikov pentru a face acest lucru.

Kremlinul a declarat anterior că nu a fost informat cu privire la acest caz.

Procesul lui Şişimarin a fost amânat la scurt timp după ce văduva civilului l-a auzit pentru prima dată pe soldatul rus recunoscând că a comis crima. Această audiere de profil înalt va fi reluată joi, într-o sală de judecată mai mare.

Văduva lui Oleksandr a povestit pentru BBC cum se descurcă, înainte de a părăsi tribunalul pentru ziua de astăzi.

"Îmi pare foarte rău pentru el [Şişimarin]", a spus ea. "Dar pentru o astfel de crimă - nu-l pot ierta".

Ucraina a identificat până în prezent peste 10.000 de posibile crime de război comise de Rusia.

Procurorul şef al ţării, Iryna Venediktova, a scris pe Twitter: "Prin acest prim proces, trimitem un semnal clar că fiecare făptaş, fiecare persoană care a ordonat sau a ajutat la comiterea crimelor din Ucraina nu va evita responsabilitatea,"

Moscova a negat că trupele sale ar fi vizat civili, dar anchetatorii au adunat dovezi privind posibile crime de război pentru a le aduce în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga.

CPI trimite în Ucraina o echipă de 42 de investigatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin. Între timp, Ucraina a înfiinţat, de asemenea, o echipă care să păstreze probele pentru a permite viitoarele urmăriri penale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO