• Leu / EUR4.7612
  • Leu / GBP5.3976
  • Leu / USD4.2560
Eveniment

Incotro va merge euro dupa alegeri. Se repeta scenariul de la sfarsitul lui 2008?

Incotro va merge euro dupa alegeri. Se repeta scenariul de la sfarsitul lui 2008?

Parerile economistilor privitoare la evolutia leului in raport cu moneda unica europeana sunt impartite, dar acestia apreciaza ca mentinerea stabilitatii cursului depinde cel mai mult de politicile promovate de guvernul care va fi instalat dupa alegeri.

"Important este viitorul guvern si masurile promovate de acesta si mai putin alegerile. Daca vom avea un guvern care sa adopte cat mai repede bugetul pe 2010 si sa implementeze masurile convenite cu FMI, cursul ar trebui sa revina in banda 4,2-4,3 lei/euro", noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

In ultimele saptamani, euro a oscilat in jurul a 4,25 - 4,29 lei pentru un euro pe fondul mentinerii crizei politice, dupa ce la jumatatea lunii octombrie depasise din nou pragul de 4,3 lei/euro. In ultima sedinta, cea de luni, leul a avansat cu 0,7 bani in fata monedei unice dupa ce pe parcursul saptamanii trecute s-a depreciat treptat.

Lucian Anghel spune chiar ca in situatia in care noul guvern isi va relua cat mai repede activitatea si transa pe care Fondul Monetar International (FMI) a amanat-o pana dupa rezolvarea crizei politice va fi eliberata exista posibilitatea sa asistam la o usoara presiune de apreciere a leului.

La inceputul lunii noiembrie, FMI a amanat cea de-a treia transa, de circa 1,5 mld. euro, prevazuta pentru finalul acestui an dupa ce guvernul a fost demis ca urmare a unui vot de neincredere acordat de Parlament. Si Comisia Europeana a amanat ultima transa programata pentru anul acesta din imprumutul acordat Romaniei, de circa 1 mld. euro. Estimarile privind finantarea necesara pentru acoperirea deficitului bugetar merg pana la 4 mld. euro, bani care in aceste conditii nu pot fi obtinuti decat de pe piata bancara interna, dar la costuri mult mai mari.

Saptamana trecuta, Ministerul de Finante a atras de pe piata interbancara 1,4 ml. euro prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an.

Dupa primele zece luni deficitul bugetar a ajuns la 5,1% din PIB. Proiectia convenita de Guvern cu FMI pentru anul acesta este de 7,3% din PIB.

La sfarsitul lui 2008, cursul de schimb a explodat pe fondul unui val de depreciere a monedelor din Europa Centrala si de Est si in conditiile in care deficitul bugetar a accelerat in ultima luna a anului de la 2,9% la 4,9% din PIB. Tendinta de depreciere a leului a inceput imediat dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie, cand euro a depasit pragul de 3,8 lei fara a mai reveni sub acest nivel. In 2008, cursul mediu al euro a fost de 3,68 lei.

Politica fiscala e importanta, nu neaparat alegerile

Economistii spun insa ca deprecierea leului de la sfarsitul anului trecut a avut foarte putin in comun cu alegerile parlamentare, fiind influentata decisiv de pierderea echilibrului fiscal. "Deprecierea de anul trecut a leului nu trebuie legata neaparat de alegeri, ci de scaparea de sub control a politicii fiscale care a luat prin surprindere piata", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. El apreciaza ca in acest moment situatia este putin diferita, in sensul ca avem un acord cu FMI care ne ofera un anumit grad de protectie.

Totusi, economistul-sef al ING spune ca riscurile unei deprecieri semnificative a leului continua sa existe. "Bineinteles ca exista riscuri dupa alegeri pentru ca situatia economica nu este deloc favorabila si trebuie implementate masuri nepopulare", apreciaza el. La sfarsitul primului trimestru din 2009 ING Bank estimeaza un curs de schimb de 4,6 lei pentru un euro.

Scenariul deprecierii leului dupa alegerile parlamentare sau prezidentiale a fost pus in practica si dupa alegerile din 2000, cand moneda unica s-a apreciat cu 15% in fata leului in doar doua luni. Dupa alegerile din 2004 s-a inregistrat insa o usoara tendinta de apreciere a leului.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363