Eveniment

Ce încredere să ai în „România educată“, când „planul-cadru“ al Ministerului Educaţiei „bate“ o lege promulgată de Iohannis? Un elev din clasa a 7-a învaţă 33 de ore pe săptămână, iar o lege aprobată în 2019 spune că trebuie să aibă cel mult 25 de ore

Ce încredere să ai în „România educată“, când...

Autor: Adelina Mihai

11.09.2022, 16:31 3787

Sistemul de educaţie este într-o continuă reformă, dar nu se schimbă nimic Un elev de 14 ani are câte 7 ore pe zi de şcoală, aproape cât un job full time, faţă de 5 ore pe zi, cât ar trebui Un elev de clasa a VII-a cară zilnic un ghiozan cu o greutate de 6-7 kg, cu caiete, cărţi şi caiete suplimentare pentru fiecare materie Peste 740.000 de elevi sunt înscrişi în prezent în învăţământul gimnazial Liviu Marian Pop, iniţiatorul legii: „Dacă s-ar fi aplicat, legea viza extinderea mesei calde şi la gimnaziu şi împărţirea materiilor în aşa fel încât elevii să nu aibă nimic de făcut când ajung acasă“.

O lege iniţiată în 2019 de către fostul senator PSD Liviu Pop şi promulgată în 2019 de către preşedintele Klaus Iohannis spune că un elev de gimnaziu trebuie să aibă maximum 25 de ore de şcoală pe săptămână. Legea trebuia să intre în vigoare din anul şcolar 2020- 2021, dar a fost „amânată“ printr-o altă lege, tot în 2020.

Luni, pe 5 septembrie 2022, în prima zi de şcoală, un elev de clasa a VII-a de la o şcoală din Capitală a primit un orar în care are 33 de ore de şcoală pe săptămână. Acesta va merge timp de trei zile câte 7 ore la şcoală, aproape cât un job full-time şi mai mult ca la liceu, unde unele clase au câte 30 de ore pe săptămână.

„La cum este planul-cadru la gimnaziu acum, la clasa a VII-a pot fi între 31 şi 34 de ore, pentru că variază acolo unde sunt ore de intensiv la engleză, de exemplu. Din ce ştiu eu, planul-cadru nu s-a mai schimbat atunci (în 2020, când trebuia să intre în vigoare legea privind reducerea numărului de ore la clasă- n.red.). Articolul din legea prin care numărul de ore de la gimnaziu ar fi trebuit să scadă la 25 de ore a fost abrogat apoi prin legea 185/2020.  Prin urmare, în acest moment, conform legii 185/2020, numărul de ore din acest orar de clasa a VII-a (din ilustraţie- n.red.) este în legalitate“, a explicat pentru ZF Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO