Eveniment

Încrederea analiştilor în economie a continuat să crească, dar se consolidează prognozele de creştere a inflaţiei şi dobânzilor. Analiştii CFA văd o creştere economică de 5,8% în 2021 şi un deficit bugetar de 6,2% din PIB, sub prognoza guvernului de 7,3% din PIB

Încrederea analiştilor în economie a continuat să...

Autor: Răzvan Botea

31.07.2021, 13:33 691

Indicatorul de încredere al CFA România, asociaţia analiştilor financiari, a continuat să crească în iunie şi a ajuns aproape de maximul istoric. Analiştii financiari văd în România o creştere economică de aproape 6% în 2021, însă şi creşterea inflaţiei la 4,1% şi creşterea dobânzilor: indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, va ajunge la 2,17% în următoarele 12 luni, de la 1,5%, cât este acum, arată sondajul lunar al CFA.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, a spus, pentru ZF, că nu a fost o creştere mare a încrederii în economie în iunie faţă de mai, însă indicele de încredere în economie al CFA România este aproape de maximul istoric.

„A continuat creşterea, este adevărat că este la un nivel aproape de maximul istoric, iar creşterea a fost mică, pentru că deja este la un nivel ridicat”, a spus Codirlaşu şi a adăugat că şi aşteptările privind creşterea inflaţiei şi dobânzilor s-au consolidat: „Încrederea în economie este puternică şi în concordanţă sunt şi anticipaţiile de inflaţie. Majoritatea anticipează o majorare a inflaţiei şi de asemenea creştere economică şi creşterea de dobânzi.”

Potrivit prognozelor analiştilor financiari sondaţi de CFA, deficitul bugetar din România va ajunge la 6,2% din PIB în 2021. Guvernul şi-a construit bugetul iniţial din 2021 pe un deficit de 7,3% din PIB, însă pe o prognoză de creştere economică de 4,3%. Analiştii CFA prognozează acum o creştere reală a PIB de 5,8%.

Codirlaşu mai remarcă că analiştii financiari se aşteaptă ca preţurile imobilia­relor din marile oraşe să continue să crească.

„Sunt două luni consecutive în care mai mult de jumătate din participanţi văd creşterea preţurilor pentru imobiliarele din marile oraşe. Aceste luni sunt primele în care avem peste 50% anticipaţii de creştere. Este în concordanţă şi cu ce se întâmplă la nivel internaţional”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, cei mai mulţi analişti CFA – 58% - se aşteaptă la îmbunătăţirea climatului în următoarele 12 luni, concomitent cu creşterea venitului real disponibil.

Per ansamblu, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA pentru luna iunie a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 42,1 puncte.

Ambele componente ale indicatorului, atât cea de condiţii curente, cât şi cea de anticipaţii, au înregistrat creşteri. Cu toate acestea, peste 77% dintre respondenţi anticipează că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi inclusiv în 2022, iar 35% consideră că impactul va atinge şi T2/2022.

Încrederea analiştilor în economia a fost zdruncinată puternic de criza Covid-19 şi în martie 2020 era la 21 de puncte, faţă de peste 76, cât este acum. Începând cu aprilie 2020 încrederea analiştilor în economia românească s-a mai ameliorat, însă creşterea cea mai puternică a venit din noiembrie încoace, când toate prognozele pentru 2021 arătau o revenire a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO