Eveniment

Încrederea analiştilor financiari creşte ca urmare a datelor bune din economie şi a estompării temerilor legate de Brexit

Încrederea analiştilor financiari creşte ca urmare a...

Autor: Iulian Anghel

27.09.2016, 00:05 623

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, organizaţia analiştilor financiari, a înre­gistrat în august un salt semnificativ, de 14 punc­te, până la valoarea de 64,8 puncte, prag ce nu mai fusese atins din mai.

Creşterea s-a datorat ambelor componente ale indicelui,  „condiţiile curente“ şi „indicele de anticipaţie“, primul avansând cu 7 puncte, iar cel de-al doilea cu 17,3 puncte. Avansul s-a produs ca urmare a estompărilor, pe plan extern, a temerilor legate de Brexit. Pe plan intern, veştile bune furnizate de INS cu privire la PIB-ul României (creştere economică de 5,2% la S1, an/an, şi 6% în T2 2016 faţă de T2 2015) au cimentat încrederea în economia locală, explică Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

“Pe plan extern încrederea s-a apropiat de nivelul de dinainte de referendumul prin care britanicii au decis părăsirea UE. Pe plan intern datele bune din economie au fost relevante pentru consolidarea încrederii. Pe viitor, pe pieţele externe şi, deci, în percepţia analiştilor financiari va cântări apropierea alegerilor din SUA. Va exista o volatilitate pe pieţe, mai ales că diferenţa în sondaje dintre cei doi candidaţi care au soluţii foarte diferite în multe privinţe nu este foarte mare“, comentează Adrian Codîrlaşu.

Potrivit sondajului publicat ieri, indicatorul condiţiilor curente a fost de 70,8, valoare în creştere cu 7 puncte faţă de luna precedentă, iar indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 17,3 puncte, la valoarea de 61,7 puncte.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Datele de ieri arată că, în ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,49, iar pentru orizontul de 12 luni, de 4,50 (valoare similară cu cea din exerciţiul anterior).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2017/septembrie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 1,5% (în creştere cu 0,53% faţă de exerciţiul anterior).

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO