Eveniment

Încrederea analiştilor financiari în evoluţia economiei a scăzut

Încrederea analiştilor financiari în evoluţia...

Autor: Adelina Mihai

27.01.2016, 00:04 342
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut cu 2,5 puncte în luna decembrie a anului trecut faţă de luna noiembrie, ajungând la valoarea de 69,8 puncte, după ce anterior a crescut timp de trei luni consecutiv.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Scăderea din decembrie s-a datorat exclusiv componentei sale de anticipaţii, spun analiştii CFA. „Analiştii au considerat, în ultima săptămână din decembrie, că în 2016 nu se vor îmbunătăţi condiţiile de afaceri şi situaţia de pe piaţa muncii, de aceea s-a înregistrat o stangare în rândul aştep­tă­rilor acestora la aceste capitole. Scăderea încrederii analiştilor poate fi o consecinţă a incertitudinii în legătură cu politica fiscală, având în vedere îngrijorările legate de deficitul bugetar. În plus,  80% dintre respondenţi se aşteap­tă la o creştere a dobânzilor la lei pe termen scurt, iar 85% vedeau o creştere a dobânzilor la lei pe termen mediu“, a explicat Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia profesioniştilor în investiţii din România.

Indicatorul condiţiilor curente a fost de 65,0, valoare în creştere cu 1,9 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 4,7 puncte la valoarea de 72,2 puncte, arată rezultatele pe luna decembrie a indicatorului CFA.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de în luna mai 2011 şi este un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. În prezent, CFA România are peste 170 de membri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO