Eveniment

Încrederea analiştilor financiari în viitorul economiei, la un nivel de avarie

Încrederea analiştilor financiari în viitorul...

Autor: Răzvan Botea

28.02.2019, 00:05 207

Încrederea în economia românească a scăzut puternic în sondajul CFA România atât în prezent, cât şi în viitor.

Economiştii nu se pun încă de acord dacă ne paşte o nouă criză, creată de alţii, sau avem de-a face cu o cădere pricinuită de condiţiile interne.

Nu vom avea o nouă criză curând, pentru că Fed şi Banca Centrală Europeană sunt pregătite să arunce din nou cu bani din elicopter, a opinat marţi seara Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR, la prezentarea raportului CFA Institute România. O criză adevărată va veni cu certitudine cel târziu în 2021, pentru că administraţia republicană a SUA trage de timp ca Donald Trump să câştige un al doilea mandat, după care va lăsa economia să suporte corecţiile, a fost opinia lui Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Criză sau nu, încrederea analiştilor financiari în economie scade puternic, într-o vreme în care, aparent, nu ar trebui să existe motive, de vreme ce, în ciuda scandalului provocat de Ordonanţa 114, economiştii cred că în 2019 PIB-ul va creşte cu 3-4%.

„Încrederea analiştilor a scăzut puternic şi scade din luna decembrie. Eu aş pune această scădere pe impactul pe care îl are OUG 114. Această ordonanţă practic a in­dus o aversiune mare de risc faţă de Ro­mânia şi s-a văzut în cursul de schimb şi în ra­tele de dobândă şi practic această aver­siu­ne la risc s-a transmis în indicator, atât în decembrie, cât şi în ianuarie”, a declarat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA Ro­mânia. Scăderea indicatorului de încre­dere ma­cro­eco­nomică a fost deter­minată în cea mai mare parte din indicatorul de „condiţii cu­rente” (încre­derea în situaţia ac­tuală), care a scăzut faţă de luna ante­rioară cu 7,1 puncte, până la valoarea de 39,3 puncte.

Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 17,9 puncte. Aceasta este cea mai redusă valoare a indicatorului condiţiilor curente, începând cu martie 2013. Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte până la valoarea de 16 puncte, minimul punctajului de când este realizat sondajul CFA (2011). Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 24,4 puncte.

Mai mult de 87% dintre participanţii la studiul CFA se aşteaptă la o depreciere a cursului valutar în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8055 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8884 lei/euro.  Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 3,84%.

„Inflaţia va creşte, dar uşor faţă de valorile actuale, undeva la 3,80%-3,75%, iar dobânzile ROBOR vor rămane aproximativ constante, anticipaţiile fiind ca BNR să menţină ratele de dobândă monetară. Inflaţia este de aşteptat să crească uşor şi pentru că taxa pe cifra de afaceri a pus presiune pe preţuri”, a mai spus Adrian Codârlaşu.

De asemenea, anticipaţiile sunt de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, în următoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenţi anticipând această evoluţie şi anticipaţiile de creştere a primei de risc a României, aproximativ 90% dintre respondenti anticipand aceasta evolutie.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice. 

În prezent, CFA România are peste 235 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO