Eveniment

Încrederea analiştilor în economie continuă să fie la cotă de avarie

Încrederea analiştilor în economie continuă să fie...

Autor: Andra Oprescu

24.11.2014, 00:03 97

Încrederea analiştilor în economie a continuat declinul în octombrie, la 45,6 puncte, aceasta fiind a cincea scădere lunară consecutivă, potrivit unui indicator calculat de CFA (asociaţia profesioniştilor în investiţii). Evoluţia negativă a avut la bază înrăutăţirea percepţiei privind condiţiile curente din economie.

Componenta care reflectă percepţia cu privire la conditiile curente a fost de 40,2, în scădere cu 3,6 puncte faţă de septembrie, iar indicatorul anticipaţiilor a rămas la 48,4. Valoarea indicatorului este determinată prin sondaj.

Potrivit raportului care detaliază sondajul CFA, analiştii au o percepţie negativă despre mediul de business şi piaţa muncii în România, iar aşteptările privind evoluţia acestora în următorul an sunt de înrăutăţire.

Deşi primele cinci luni ale anului au fost în general optimiste, indicatorul crescând de la o lună la alta cu excepţia lunii februarie, următoarele cinci au anulat încrederea manifestată de analişti cu privire la economia autohtonă. Astfel, după ce în luna mai indicatorul CFA a atins maximul istoric, luna iunie a adus o inversare a tendinţei de creştere. Cele mai pronunţate scăderi au fost în lunile iulie şi august.

Indicatorul de încredere macroeconomică acordat de CFA România a fost lansat în luna mai 2011 şi doreşte să cuantifice percepţia analiştilor asupra condiţiilor curente şi anticipaţiile acestora cu privire la activitatea economică din România pe un orizont de timp de un an.

Părerile analiştilor sunt colectate printr-un sondaj realizat în ultima săptămână a fiecărei luni.

Participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (incredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile pe un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO