Încredera în evoluţia economiei a ajuns, în zona euro, la cel mai înalt nivel din ultimele patru luni, în vreme ce în România managerii de companii pariază, până în iulie, pe o îmbunătăţire a activităţii economice în toate zonele cu impact major pentru PIB: industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii.
Potrivit unei informări a Comisiei Europene, citată de Bloomberg, încrederea în economia zonei euro a crescut pentru a doua lună consectuiv în mai, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele patru luni, indicând încrederea în reuşita planului BCE în valoare de 240 mld. euro, menit să stopeze deflaţia şi să ajute creşterea economică.
Pentru România, aceasta este o veste bună, dat fiind că Vestul este principalul partener comercial al ţării. De altminteri, datele Eurostat anunţaseră deja o îmbunătăţire a situaţiei în UE. De exemplu, economia Germaniei, principala piaţă pentru exporturile României, a crescut în T1 cu 2,7%, an la an (creşterea în România a fost de 4,3% în aceeaşi perioadă), iar importurile ţării au avansat cu 1,5%.
În România, ancheta lunară de conjunctură publicată de Institutul Naţional de Statistică indică în rândul managerilor un optimism pe linie în privinţa situaţiei economice: managerii anticipează creşteri în industrie, construcţii comerţ şi servicii, chiar dacă primele ramuri au evolual modest în T1 (plus 0,6%, an/an creştere în industrie şi plus 1,1%, an/an creştere în construcţii).