Eveniment

Indexul OLX al locurilor de muncă. Cererea pentru lucrătorii din producţie a crescut cu mai mult de 300% în noiembrie 2021 faţă de aceeaşi lună din 2020

Indexul OLX al locurilor de muncă. Cererea pentru...

Autor: Ramona Cornea

18.12.2021, 18:31 1879

Angajatorii au publicat peste 18.000 de anunţuri de angajare pentru categoria de lucrători în producţie – depozit – logistică ♦ Pe poziţia a doua în clasamentul celor mai doriţi angajaţi din luna noiembrie au fost şoferii şi curierii, cu mai mult de 10.000 de anunţuri publicate de angajatori ♦ O altă categorie de candidaţi care a înregistrat o creştere semnificativă a anunţurilor de angajare în noiembrie 2021 faţă de noiembrie 2020 a fost cea de personal hotelier şi restaurante, cu o creştere de peste 220% ♦ În ceea ce priveşte interesul candidaţilor, pe primul loc au fost locurile de muncă din agricultură – zootehnie în luna noiembrie, cu o medie de 13,9 de candidaţi care au aplicat pentru o poziţie ♦ Luna trecută, joburile care s-au ocupat cel mai rapid au fost cele de bone - menajere, cu un număr mediu de 14,4 zile de la postarea anunţului până la ocuparea locului de muncă.

Cererea pentru lucrătorii din producţie a crescut cu mai mult de 300% în noiembrie 2021 faţă de aceeaşi lună din anul trecut, conform datelor de pe platforma OLX. Luna trecută, angajatorii au publicat mai mult de 18.000 de anunţuri de angajare pentru categoria de lucrători în producţie – depozit – logistică.

Pe poziţia a doua în clasamentul celor mai doriţi angajaţi din luna noiembrie au fost şoferii şi curierii, cu mai mult de 10.000 de anunţuri publicate de angajatori,  în creştere cu 79% faţă de luna noiembrie din 2020 şi în scădere cu 10% faţă de luna octombrie din acest an.

Podiumul celor mai căutate categorii de candidaţi din luna noiembrie a fost completat de cei din categoria de personal hotelier şi restaurante, cu o creştere de peste 220% în noiembrie 2021 faţă de noiembrie 2020 şi în scădere cu 12% faţă de octombrie 2021.

În ceea ce priveşte interesul candidaţilor, pe primul loc au fost locurile de muncă din agricultură – zootehnie în luna noiembrie, cu o medie de 13,9 de candidaţi care au aplicat pentru o poziţie. Joburile din agricultură au fost pe primul loc în preferinţele candidaţilor şi în luna octombrie, iar Erol Abdulamit, product manager în cadrul OLX, explica atunci pentru ZF că interesele candidaţilor s-au schimbat uşor, sectorul agriculturii ocupând primul loc ca fiind în clasamentul celor mai căutate sectoare. De asemenea, au fost şi mai mulţi candidaţi care caută locuri de muncă sezoniere.

Despre creşterea cererii pentru candidaţii din anumite sectoare, el spunea că vedem o creştere mare a numărului de anunţuri de angajare faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, mai ales când vine vorba de lucrătorii din producţie, personalul din hoteluri şi restaurante, precum şi de şoferi deoarece angajatorii au un nivel mai ridicat de certitudine pentru afacerea lor în comparaţie cu situaţia de incertitudine din ultimul ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Pe poziţia a doua în interesul candidaţilor a fost munca în străinătate, cu o medie de 12 aplicanţi pe un post, iar pe poziţia a treia au fost joburile din categoria de pază şi protecţie, cu un număr mediu de 11,8 candidaţi care au aplicat pentru un post.

Luna trecută, joburile care s-au ocupat cel mai rapid au fost cele de bone - menajere, cu un număr mediu de 14,4 zile de la postarea anunţului până la ocuparea locului de muncă, urmate de cele din alte locuri de muncă, cu o medie de 17,6 zile, şi cele din categoria de personal administrativ  - secretariat, cu o medie de 22,2 zile.

Angajatorii din zona Bucureşti – Ilfov au pus la bătaie  mai mult de 20.400 de anunţuri de angajare în luna noiembrie 2021, în creştere cu circa 92% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi în creştere cu 1% faţă de luna octombrie a acestui an.

Topul judeţelor cu cele mai multe anunţuri de angajare postate de companii a fost completat de Cluj, cu circa 3.629 de anunţuri, în creştere cu 49% faţă de noiembrie 2020, Braşov, cu 3.026 de anunţuri postate de angajatori, cu 36% mai multe faţă de noiembrie 2020, şi Prahova cu peste 2.707 de anunţuri de angajare postate pe platforma OLX în luna noiembrie a acestui an, în creştere cu 117% faţă de aceeaşi lună din anul 2020.

Angajatorii din zona Bucureşti – Ilfov au pus la bătaie  mai mult de 20.400 de anunţuri de angajare în luna noiembrie 2021, în creştere cu circa 92% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi în creştere cu 1% faţă de luna octombrie a acestui an.

 

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active şi peste 1.2 milioane de utilizatori activi lunar. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO