Eveniment

Indicatorul CFA: analiştii cred că vor creşte ratele dobânzilor în următorul an

Indicatorul CFA: analiştii cred că vor creşte ratele...

Autor: Adelina Mihai

27.05.2016, 00:04 381

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut cu 1,2 puncte în luna apri­lie faţă de luna anterioară, ajungând la valoarea de 60,9 puncte.

„Majorarea s-a datorat com­ponentei de anticipaţii a indica­torului, care a crescut, însă în acelaşi timp a scăzut componenta con­diţiilor curente, ceea ce înseamnă că indicatorul s-a mişcat marginal. Ambele componente indică o creştere economică, însă nivelul indicatorului privind condiţiile curente indică o creştere economică mai mare decât cel al condiţiilor viitoare“, a explicat Adrian Co­dîrlaşu, preşedintele CFA Ro­mânia.

Indicatorul de încredere macro­economică are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Astfel, în luna aprilie indi­catorul condiţiilor curente a fost de 65,3, în scădere cu 3 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,3 puncte, la valoarea de 58,8 puncte.

„Un procent de 83% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobândă în următoarele 12 luni, atât pentru scadenţele scurte (ROBOR la trei luni) cât şi pentru pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani)“, a mai spus Co­dîrlaşu.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi este folosit pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. În prezent, CFA România are peste 180 de membri, care lucrează în bănci, în firme de asigurări, de firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, de fonduri de pensii sau de firme de consultanţă etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO