Eveniment

Indicatorul CFA: Încrederea analiştilor în economie a crescut, mai ales pe seama condiţiilor actuale în care se fac afaceri

Indicatorul CFA: Încrederea analiştilor în economie a crescut, mai ales pe seama condiţiilor actuale în care se fac afaceri

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: „Este posibil ca indicatorul să înregistreze o creştere mai redusă pe zona de anticipaţii şi din perioada electorală care urmează şi care influenţează încrederea în economie. În plus, 73% dintre respondenţi au spus că aşteaptă o creştere a ratelor dobânzilor pe termen scurt (ROBOR la 3 luni), iar aproape 85% previzionează o creştere a ratelor dobânzilor pe termen mediu (randamentul obligaţiunilor pe 5 ani), ceea ce a facut ca indicatorul de încredere să crească mai puţin pe seama componentei de anticipaţii“.

Autor: Adelina Mihai

27.04.2016, 00:07 644

„Încrederea analiştilor a crescut mai ales pe seama condiţiilor curente de business, a situaţiei de pe piaţa muncii, dar şi a ratelor de dobândă mici care ajută prin prisma finanţării. Şi componenta de anticipaţie, folosită pentru calculul indicatorului, a crescut“, a explicat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Creşterea din ultima lună s-a datorat ambelor componente (condiţii curente şi anticipaţii). Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 68,3, valoare în creştere cu 6,3 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,3 puncte la valoarea de 55,5 puncte.

„Este posibil ca indicatorul să înregistreze o creştere mai redusă pe zona de anticipaţii şi din perioada electorală care urmează şi care influenţează încrederea în economie. În plus, 73% dintre respondenţi au spus că aşteaptă o creştere a ratelor dobânzilor pe termen scurt (ROBOR la 3 luni), iar aproape 85% previzionează o creştere a ratelor dobânzilor pe termen mediu (randamentul obligaţiunilor pe 5 ani), ceea ce a făcut ca indicatorul de încredere să crească mai puţin pe seama componentei de anticipaţii“, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

În ceea ce priveşte condiţiile curente de business din România, rezultatele pentru luna martie arată că 46% dintre analiştii financiari le consideră bune, în timp ce 3,8% le consideră rele, iar jumătate spun că sunt neu­tre. În materie de perspective pe viitor, datele pentru luna martie arată că doar 27% dintre macroeconomişti se aşteaptă la o îmbună­tăţire a condiţiilor de afaceri, în timp ce un procent similar se aşteaptă ca acestea să se înrăutăţească.

În privinţa pieţei muncii, rezultatele sondajului pentru luna martie arată că 38,5% consideră condiţiile curente bune, în timp ce doar 7,7% le consideră rele. Pentru următorul an însă, analiştii se arată destul de optimişti în privinţa pieţei muncii, având în vedere că 28% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acestora, în timp ce 16% cred că se vor înrăutăţi.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi este folosit pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. În prezent, CFA România are peste 170 de membri.a

 
 
AFACERI DE LA ZERO