Eveniment

Indicatorul de încredere în economie creşte, dar analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzilor la lei şi la creşterea cursului

Industria a crescut cu 7% în T1

Industria a crescut cu 7% în T1

Autor: Cristina Bellu, Corina Zamfir

29.05.2017, 00:07 875

Indicatorul de încredere macro­eco­no­mică al CFA România - Asociaţia Ana­liştilor Financiari - a crescut în luna a­pri­lie cu 4 puncte, până la 60,8 punc­te, pe fondul unor evoluţii pozitive ale condiţiilor curente din piaţă.

Economia României creşte mai bine decât aşteptările, înregistrând în T1 un plus de 5,7% faţă de T1 2016, o creştere care a luat prin surprindere toată piaţa economică prin mărimea ei.

Analiştii se aşteptau în T1 la o creştere cuprinsă între 3,5% şi 4,5%, cu o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte consumul, dar cu un semn de întrebare legat de investiţiile statului, care sunt la minime de mai bine de 10 ani, însă au fost daţi peste cap de creşterea de 5,7% care depăşeşte şi cele mai optimiste aşteptări ale guvernului Grindeanu/Dragnea.

Pentru că acest avans este cu mult peste prognoze, conducerea Institutului Naţional de Statistică a fost chemată în Parlament să dea explicaţii. Conducerea şi-a susţinut datele, afirmând că dacă vor fi corecţii, normale când se lucrează pe estimări semnal, acestea nu vor avea  un impact semnificativ.

Analiza detaliată a datelor din T1 2017 va fi publicată de Institutul Naţional de Statistică în primele două săptămâni din luna iunie.

Conform unei analize a ZF, creş­te­rea peste aşteptări se datorează evoluţiei în creştere din industrie, care are un plus de 7% în T1, şi în mod special din indus­tria auto, care a atras investiţii puternice în ultimii ani care acum se văd în cifre.

Conform ultimului indicator de încredere al CFA, analiştii se aşteaptă la o creştere a cursului pe termen lung, de la 4,5 la 4,6 lei pentru un euro. Vineri, la BNR, cursul era 4,5573 lei pentru 1 euro.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 73% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni“, spune CFA, iar în  ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor la lei, analiştii se aşteaptă la o creştere a ratelor atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de ma­­jorare a ratelor de dobândă la leu atât pen­tru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie“, spune CFA.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că banca centrală nu va majora dobânzile la lei, aşa cum poate era de aşteptat, dacă inflaţia era în creştere.

Inflaţia creşte mai puţin decât estimările BNR, având în vedere că presiunea pe preţuri şi concurenţa din retail continuă să fie puternice.

Isărescu spune că la un moment dat dobânzile la lei tot vor creşte.

Pe piaţa interbancară, indicele Robor la 3 luni, indicatorul de referinţă folosit în contractele de credit în lei, este cotat la 0,87% pe an. La scadenţa de un an, Robor are o valoare de 1,23% pe an.

Costurile de finanţare în România sunt la minime istorice. Cu toate acestea, rata de economisire este mult mai mare 10,2% (aprilie 2017 / aprilie 2016) decât rata de acordare a creditelor, 3% (creditele în lei au crescut cu 13,5%, împrumuturile în valută au scăzut cu 8,7%). Pe tot anul, guvernul se aşteaptă la o creştere economică de 5,2%, în timp pe analiştii merg pe o rată de 3,5% - 4,5%, în creştere după rezultatul din T1.

FMI, principalul gardian al poli­ticilor macroeconomice - fiscale şi mo­netare -, a spus în această săptămână că România îşi va deteriora finanţele publice în următorii ani dacă va continua să majoreze salariile la stat şi să reducă taxele şi impozitele.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO