Eveniment

Indiferenţă totală faţă de sirenele care au sunat la Constanţa în cadrul exerciţiului de alarmare

Indiferenţă totală faţă de sirenele care au sunat la...

Autor: Cătălin Legănel

18.04.2017, 15:25 10770

Constănţenii nu au fost impresionaţi de exerciţiul naţional de alarmare care a avut loc, marţi, în Constanţa, alături de alte şase judeţe din sud-estul ţării. Locuitorii oraşului au ignorat alarmele care au răsunat în oraş preţ de aproximativ o oră.

Exerciţiul organizat pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă are loc săptămâna aceasta la nivelul întregii ţări, iar marţi a debutat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Ialomiţa şi Vrancea, fiind urmărit şi modul de acţiune în caz de dezastru a autorităţilor locale.

”La nivelul judeţului s-a primit o înştiinţare privind faptul că are loc un dezastru. Dispeceratul ISU a trimis alerte prin SMS către toate primăriile de pe raza judeţului Constanţa, iar acestea, la rândul lor, în maxim un minut au trebuit să confirme primirea acestui mesaj şi punerea în aplicare a sistemelor de avertizare, alarmare. Aceste sirene, în număr de 161 pe raza întregului judeţ, au avut cinci secvenţe a câte 16 secunde, cu 10 secunde pauză între ele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU ”Dobrogea”, Anca Chiriţă.

Ea a adăugat că în localităţile în care nu sunt sisteme moderne de alarmare, populaţia este avertizată prin intermediul lăcaşelor de cult.

”După cum se ştie de pe vremuri, se trag clopotele şi populaţia este anunţată”, a spus Anca Chiriţă.

Oamenii au fost avertizaţi în ultimele zile, prin intermediul mass-media, să nu intre în panică atunci când se vor auzi sirenele sunând, iar îndemnul a fost luat în serios la Constanţa, localnicii ignorând alarmele care au răsunat în oraş preţ de aproximativ o oră.

La indiferenţa constănţenilor a contribuit şi o ploaie densă şi temperatura scăzută de afară, oamenii grăbindu-se să-şi rezolve treburile, fără să dea prea multă atenţie alarmelor.

”Am auzit la televizor de alarme. Nu m-am speriat, de ce să mă sperii? Cred că sunt bune, ce să zic. Să sperăm că nu va fi nevoie de ele”, a spus un pensionar.

”Ştiu că astăzi e un exerciţiu care ne învaţă cum să acţionăm în cazul unui dezastru. De asta sună alarma”, a declarat şi o femeie, vânzătoare în piaţă.

Sirenele au fost auzite în toate cartierele Constanţei, deşi în unele zone nu atât de tare cât ar fi trebuit, dar responsabilii cu coordonarea acestui exerciţiu spun că a fost bine, dat fiind faptul că sistemul nu a mai fost folosit în ultimii 27 de ani.

”Suntem mulţumiţi de modul în care a funcţionat sistemul şi de modul în care populaţia a recunoscut că este vorba de un exerciţiu, nu s-a panicat şi nu am avut nicio problemă în oraş”, a declarat şeful Serviciului Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Ştefan Taran.

Testarea continuă miercuri în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO