Eveniment

Industria bauturilor spirtoase, acuzata de spalare de bani

10.11.2004, 00:00 22



Columbia a dat in judecata unii dintre cei mai mari producatori de bauturi spirtoase din lume, printre care firma britanica Diageo si cea franceza Pernod Ricard, acuzandu-le ca ar fi vandut catre traficanti de droguri, scrie BBC News.



In procesul care se va desfasura in New York vor fi invocate legile antifrauda dure din SUA.



In acuzatie se sugereaza ca firmele in cauza au ocolit retelele statului de distributie a alcoolului, pentru a vinde direct traficantilor - contribuind astfel la spalarea banilor obtinuti din droguri.



Firmele au negat acuzatiile, iar Diego a declarat chiar ca a lucrat cu autoritatile statului pentru a diminua "comertul ilegal". "Diego adera la legile si regulamentele tarilor in care desfasoara activitati de comert", a declarat firma britanica.



"Pernod Ricard respinge aceste acuzatii si se va apara cu putere", a anuntat firma franceza.



Conform Pernod Ricard, in proces se mentioneaza ca atat aceasta firma cat si altele similare "au facut concurenta ilegala firmelor de stat" prin "vanzarea produselor pe cai ilegale si prin incasarea unor bani proveniti din fonduri destinate spalarii banilor".



Printre companiile incluse in acest proces se mai numara si Seagram - a carei afacere a fost cumparata la inceputul anului 2002 de Diageo si Pernod - si United Distillers.



Diageo a declarat ca procesul era asteptat si ca, in ultimii ani, firma si-a avertizat investitorii la posibile probleme legate de "produsele introduse fraudulos in Columbia de catre terte parti".



Sistemul de spalare a banilor este urmatorul: bunuri precum tigari, masini unelte sau bauturi spirtoase sunt cumparate din dolarii castigati in SUA din vanzarile de droguri si sunt apoi introduse fraudulos in Columbia; lorzii drogurilor transforma dupa aceea bunurile in pesos, evitand atat taxele cat si expunerea la sistemul financiar international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO