Eveniment

Industria, care realizează un sfert din PIB, rezistă şocului comercial extern şi creşte la zece luni cu 4%

Industria, care realizează un sfert din PIB, rezistă...

Autor: Iulian Anghel

13.12.2018, 00:04 745
Producţia industrială a crescut cu 4% în primele zece luni din an, an/an, în vreme ce comenzile noi în industria prelucrătoare au avansat cu 17% în aceeaşi perioadă. În octombrie, faţă de octombrie, trecut comenzile noi în industria prelucrătoare au avansat cu 21,9%, în accelerare faţă de septembrie/septembrie, când creşterea a fost de  9,3%.

„Accelerarea dinamicii anuale a comenzilor noi în industria prelucrătoare, de la 9,3% în septembrie la 21,9% în octombrie, reflectă rezistenţa la tensiunile comerciale globale“, comentează, într-un raport, Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro­economică al Băncii Transilvania.

În aceeaşi notă optimistă, Valentin Tătaru, economist la ING Bank, consemnează că, deşi industria nu înregistrează creşterile din 2017, datele Statisticii arată că economia nu se îndreaptă spre o aterizare dură. Pe primele nouă luni din an, industria, care a contribuit cu 23,6% la PIB, a avut un aport de 1,1% la creşterea economică de 4,2%, după ce a avansat pe volum cu 4,4%.

Datele la zece luni arată că, între ianuarie şi octombrie, an/an, producţia industrială a crescut cu 4% ca serie brută şi cu 5,7%. Creşterea pentru seria brută s-a datorat, în principal, avansului industriei prelucrătoare, de 4,9%. Industria extractivă a crescut cu 0,7%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,2%.

Faţă de octombrie 2017, producţia industrială (serie brută) a crescut în octombrie curent cu 3,5%, susţinută de creşterile din industria prelucrătoare (4,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,7%). Industria extractivă a scăzut cu 3,1%.

Faţă de septembrie, producţia industrială a crescut  cu 0,1%, (serie ajustată).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO