Eveniment

Industria, în continuă suferinţă: cifra de afaceri şi comenzile noi se reduc

Industria, în continuă suferinţă: cifra de afaceri...

Autor: Iulian Anghel

13.09.2016, 00:00 171

În vreme ce economia pe ansamblu creşte solid (plus 6% în trimestrul al doilea, an/an, şi 5,2% în S1) industria nu-şi revine din declinul început în toamna trecută. Producţia industrială a crescut cu doar 2,6% în prima parte a anului şi nu sunt semne de revigorare.

Datele Statisticii publicate ieri arată că cifra de afaceri din industrie, pe total piaţă internă şi piaţă externă, a scăzut în luna iulie 2016, în termeni nominali, atât faţă de luna precedentă (minus 4,0%) cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu (minus 3,3%. În primele şapte luni din an, cifra de afaceri din industrie, pe total piaţă internă şi piaţă externă, a crescut în termeni nominali cu doar 3,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele şapte luni, an/an, comenzile noi pe total piaţă internă şi externă au crescut cu 5,7%, dar în iulie faţă de iunie au scăzut cu 15,7%. În iulie curent faţă de iulie 2015, comenzile au scăzut cu 1,9%. Industria face 23 - 25% din PIB, iar evoluţia ei lentă face ca excesul de cerere înregistrat ca urmare reducerii taxelor şi a majorării salariilor să fie satisfăcut din importuri şi nu de piaţa internă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO