Eveniment

Industria, care înseamnă aproape un sfert din economia României, a fost uitată de guvern. Măsurile pentru sprijinirea companiilor mari sunt, în continuare, aşteptate. Industria şi-a redus ponderea în economie în T1/2020 de la 21,3% la 19,6%

Industria, care înseamnă aproape un sfert din economia...

Autor: Răzvan Botea

21.06.2020, 11:51 3178

Măsurile pe care le-a luat guvernul până în acest moment în contextul crizei generate de pan­demie au vizat în special întreprinzătorii mici şi mijlocii, iar industria, care are o pondere de aproape de aproximativ 23% din PIB, în general, a fost ocolită de aceste măsuri. Guvernul a mai anunţat în mai un pachet de măsuri şi pentru companiile mari din România, un program similar IMM Invest, însă nimic concret până în acest moment.

„Există acel plan pe care ni l-a promis guvernul că este pregatit pentru marile companii. Să vedem în ce constă, dar nu mă aştept la prea mare lucru pentru că în România forţa guvernului este dată de resursele financiare pe care le poate pune la dispoziţie, însă noi nu ne putem compara cu Germania, de exemplu“, comentează Aurelian Dochia, analist economic.

Pe de altă parte, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR), este de părere că măsurile pentru IMM-uri care au fost adoptate de guvern au ajutat indirect şi companiile mari din industrie, însă este nevoie de măsuri concrete şi pentru jucătorii mari din economia românească.

„Ni s-au promis măsuri, dar până una-alta este o problemă de ecosistem de business. Într-un fel măsurile acestea luate, cum au fost garanţiile pentru IMM-uri şi şomajul tehnic, au menţinut ecosistemul şi astfel s-a menţinut cererea pentru produse industriale. Măsurile s-au adresat indirect şi marilor întreprinderi, dar asta nu scuză faptul că nu avem încă măsuri pentru marile întreprinderi“, a declarat Florin Pogonaru.

Industria continuă să aibă o pondere importantă în economia României, prin comparaţie cu ponderea industriei în economia altor state europene.

Dar, în primul trimestru al acestui an, industria a pierdut 1,7 procente din participarea la PIB, căzând de la 21,3% în T1/2019, la 19,6% din PIB, în T1/2020.

Aurelian Dochia şi Florin Pogonaru

 „Acum ar fi bine să ne uitam spre industrii de valoare adăugată mare. Se vor produce desigur mutaţii, dar acestea vor dura decenii probabil. Până atunci este bine ca în domeniul industriei să revigorăm anumite tradiţii.  Aveam niste tradiţii şi în domeniul chimiei, acestea ar trebui duse spre biochimie, spre industriile de protejare a mediului“, a mai spus Florin Pogonaru.

Producţia industrială, principalul indicator pentru evoluţia industriei, a scăzut în România pentru a 11-a lună la rând în aprilie 2020. Datele arată că industria a înregistrat cel mai puternic declin anual al ultimilor 10 ani, în aprilie 2020. Producţia industrială în România s-a contractat cu 38,4% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019.

De asemenea, o altă vulnerabilitate a industriei româneşti este reprezentă de integrarea dependentă în lanţurile europene, cu precădere în cele din Germania. Astfel, evoluţia industriei româneşti este puternic dependentă de evoluţia industriei nemţeşti.

Industria ca pondere în economia românească a scăzut în ultimii 5 ani. În primul trimestru al acestui an, industria a contribuit la formarea PIB-ului României cu 19,6%. Spre comparaţie, în primul trimestru din 2016 industria a contribuit în economia românească cu 22,7%. Aurelian Dochia spune că este normal ca, pe măsură ce economia României se modernizează, aceasta să se bazeze din ce în ce mai mult pe servicii.

„Nu este nimic neobişnuit în această tendinţă a scăderii ponderii industriei în PIB, pe măsură ce o ţară atinge un nivel de dezvoltare mai mare. Există clar statistici la nivel internaţional care arată că pe perioadă lungă se observă o scădere a ponderii industriei şi o creştere a serviciilor“, a spus el.

Chiar dacă în ultimele 11 luni producţia industrială s-a contractat, odată cu industria Germaniei, care a dat tonul, industria României a crescut până atunci la un ritm anual de peste 6-7%.

„Este o scădere relativă. În practică, producţia industrială, ca volum, creşte şi se diversifică. Nu este un caz de dispariţie a industriei, pentru că sunt alte sectoare care cresc mai repede decât industria şi de multe ori sunt sectoare care servesc industria. Nu aş spune că este îngrijorător că în Romania se observa o scădere relativă a ponderii industriei“, a mai spus Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO