Eveniment

Industria, o scădere aşteptată de peste 4% în 2020, mai mare chiar decât în criza precedentă

Industria, o scădere aşteptată de peste 4% în 2020,...

Autor: Iulian Anghel

21.04.2020, 07:00 465

Erste Group: „Dacia, filiala locală a Renault, a anunţat o repornire parţială a activităţii. Alte companii au făcut anunţuri similare şi se pare că accentul se va muta, treptat, de la momentul repornirii producţiei la revenirea atât a cererii interne cât şi a celei externe.“

Datele din martie şi aprilie vor arăta amploarea daunelor provocate industriei de criză, dar estimările nu arată bine. Comisia Naţională de Prognoză oferă pentru industrie o perspectivă cenuşie: o cădere a pro­ducţiei în acest an de 4,3% şi a VAB (valoarea adăugată brută) de 4,2%. În criza precedentă VAB-ul în indus­trie a scăzut cel mai mult cu 1,4% (2009).

Potrivit ultimelor date ale Institutului Naţinal de Statistică (INS), în februarie 2020, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 4,5%, cât şi ca serie ajustată, cu 0,7%. Faţă de luna cores­punzătoare din anul precedent, pro­ducţia industrială a scăzut însă cu 3,2% ca serie brută şi cu 2,6% ca serie ajustată.

În primele două luni din an, an/an, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 2,6%, fiecare. Prin urmare, industria şi-a continuat declinul, an/an, după căderea din 2019, iar februarie nu fusese încă o lună de criză în România.

O analiză a Erste Group pe datele din februarie şi pe anticipări indică corelaţia dintre evoluţia industriei germane şi cea a României. Analiza face trimitere la un indice al Ifo – unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetări economice din Germania. În martie, Ifo Manu­facturing Expectations Index, care urmăreşte aşeptările în rândul managerilor germani şi are o corelaţie bună cu sectorul de producţie din Ro­mânia, a înregistrat cea mai puternică scădere de când este măsurat.

„Probabil că acesta a fost doar începutul, deoarece 95% din răspun­suri care au alcătuit indicele au fost colectate de la manageri înainte de insti­tuirea carantinei pentru comba­terea răspândirii COVID-19.”

Sursa citată pune pe un taler lucrurile rele şi pe celălalt lucrurile care dau speranţe. Astfel, 32% din contractele de muncă suspendate şi încetate, pe piaţa locală, sunt din industrie.

„Zilele recente (de dinainte de Paşti – n.red.) au adus o relativă stabilizare a numărului de solicitări de şomaj temporar, dar este încă prea devreme pentru a spune că s-a atins vârful”. De cealaltă parte, arată analiza Erste Group, primele semne ale unei reluări treptate a producţiei industriale au apărut: Dacia, filiala locală a Renault, a anunţat o repornire parţială a activităţii, astăzi 21 aprilie.

„Alte companii au făcut anunţuri similare şi se pare că accentul se va muta, treptat, de la momentul repornirii producţiei la revenirea atât a cererii interne, cât şi a celei externe.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO