♦ Sunt şi segmente de industrie care merg bine, ca de pildă industria lemnului sau chimia. Dar, după ani de scădere, creşterile din 2024 nu sunt suficiente pentru ca producţia industrială să ajungă măcar la nivelul anului 2017, ultimul an de creştere pentru industria României.
Tabloul de ansamblu al industriei României arată că producţia este, pentru al şaselea an, în scădere la trei trimestre din 2024. Perspective de creştere, cel puţin pe termen scurt, nu sunt, pentru că industria germană, care absoarbe un sfert din exporturile industriale ale României, este în recesiune. Mai mult, politicile protecţioniste ale lui Donald Trump, preşedintele ales al SUA, pun sub semnul întrebării evoluţia industriei germane şi mai mult.
Datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) indică o scădere de 2% an/an a producţiei industriale din România după primele nouă luni ale lui 2024.
Pe măsură ce sunt analizate mai în detaliu sectoarele industriale, evoluţiile se nuanţează. Spre exemplu, industria lemnului, unde nu este inclusă şi industria mobilei, creşte cu 17% în perioada amintită. Şi industria chimică are o creştere de două cifre: +11%.
Creşterea este însă numai statistică, pentru că, mai ales pentru chimia României, ultimii ani au fost grei: materiile prime, în special gazul şi energia electrică, s-au scumpit şi producătorii au închis, în criza energetică, capacităţi de producţie.