Eveniment

Industria şi-a revenit în septembrie, iar managerii de companii sunt mai optimişti

Industria şi-a revenit în septembrie, iar managerii de...

Autor: Iulian Anghel

23.10.2018, 00:03 363

Industria şi-a revenit în septembrie în principal ca urmare a creşterii comenzilor, relevă Barometrul Industrial realizat de fiecare lună de IRSOP şi SNSPA.

„După patru luni de activitate slabă care în august se apropiase de contracţie, în luna septembrie industria şi-a revenit. Schimbarea cea mai semnificativă este creşterea comenzilor, în special pe baza cererii pentru export. Dar fluxul comenzilor noi a adus şi creşterea costurilor şi a importurilor, urmate de preţuri mai mari la produsele industriale. Deocamdată managerii nu par convinşi că redresarea va fi lină şi uniformă în lunile care urmează. Pe de-o parte, le-a venit inima la loc şi se aşteaptă ca cererea să continue. Pe de altă parte, sunt mai puţin optimişti în legătură cu exportul şi cu nivelul costurilor de producţie“, potrivit studiului publicat luni.

Barometrul Industrial, un sondaj în rândul managerilor, a fost realizat pentru luna septembrie de IRSOP şi SNSPA (Facultatea de Management) pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România.

Indicatorul sau Indexul de Difuziune folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Dacă indicatorul cade sub 50 de puncte, avem contracţie, dacă este peste, avem expansiune.

Indexul de Difuziune a crescut în septembrie la 57 de puncte, de la 51 de puncte în august, semn că industria şi-a reluat expansiunea.

Schimbarea cea mai vizibilă este creşterea comenzilor, în special pe baza cererii pentru export. Stocurile au crescut şi ele de la 47 de puncte la 49, pe fondul achiziţiilor de mate­riale şi al plusului de activitate. Comenzile noi şi-au revenit mai puternic decât volumul producţiei, ieşind din zona ne­ga­tivă de 49 de puncte în august şi urcând la 59 în septembrie.

Comenzile pentru export, care în august căzuseră la 47 de puncte, au urcat în septembrie la 54 de puncte.

Indexul de optimism al managerilor a crescut de la 56 de puncte în august la 60 de puncte în septembrie, dar se află mult sub media primelor 8 luni (64 de puncte).

Comparativ cu august, în septembrie managerii au fost mai optimişti în legătură cu ce îi aşteaptă peste 6 luni în materie de comenzi, producţie sau preţuri, dar, în acelaşi timp, se arată mai puţin optimişti cu privire la exporturi, costuri de producţie, importuri şi numărul de angajaţi.

„În esenţă, aşteptările managerilor rămân volatile, nu par convinşi că redresarea va fi lină şi uniformă în lunile care urmează, chiar dacă se aşteaptă ca cererea să continue; sunt mai puţin optimişti în legătură cu exportul şi cu nivelul costurilor de producţie“, arată sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO