Eveniment

Industria şi agricultura au ajutat economia în al doilea trimestru, cred analiştii

Industria şi agricultura au ajutat economia în al doilea trimestru, cred analiştii

Industria şi agricultura au ajutat economia în al doilea trimestru, cred analiştii

Autor: Claudia Medrega

17.08.2011, 00:02 201

"Presupunem că industria şi agricultura au fost principalele motoare de creştere a PIB în al doilea trimestru din acest an, în timp ce comerţul şi serviciile - ca întreg - au continuat să tragă în jos economia, în termeni anuali", potrivit unui raport al BCR/ Erste.

Analiştii băncii anticipează că pe partea de cheltuieli, exporturile nete ar trebui să fi avut din nou o contribuţie pozitivă la formarea PIB, în timp ce în cazul consumului privat există şanse destul de mari să fi rămas în teritoriul negativ, în termeni anuali, în T2, la fel ca şi formarea brută de capital fix.

Produsul Intern Brut a fost în trimestrul al doilea, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru, după ce în primele trei luni ale anului s-a înregistrat o creştere trimestrială de 0,7%.

"Creşterea de 0,2% faţă de primul trimestru este nesemnificativă având în vedere potenţialul existent şi necesităţile de creştere economică ale României", a comentat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. "Creş­terea economică este în continuare sub potenţial. Paharul este pe jumătate gol şi pe jumătate plin. Clar este o încetinire a economiei. Cifra de 0,2% nu acoperă necesarul economiei. Însă ne comparăm cu primul semestru din 2010, care a fost mai bun decât a doua jumătate a anului trecut, şi am avut creştere economică de 1,6% pe S1. Agenţiile de rating, pieţele externe se uită la creşterea anuală. Al doilea semestru din acest an poate să fie mai bun decât prima jumătate a anului datorită efectului de bază", a spus Anghel.

Pe serie brută, PIB a înregistrat în al doilea trimestru o creştere de 1,4% faţă de rezultatul din aprilie - iunie 2010, sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%. În prima jumătate a anului creşterea economică a fost de 1,6% pe serie ajustată sezonier faţă de primul semestru din 2010. Încetinirea avansului PIB în trimestrul al doilea a fost anticipată, deteriorarea fiind cauzată de încetinirea din sectorul industrial, care a rămas totuşi principalul motor al creşterii economice pozitive, consideră Cătălina Molnar, senior economist la RBS Bank. Ea a amintit de înjumătăţirea ritmului anual de creştere al industriei, de la 10% în primul trimestru la 5-6% în al doilea trimestru.

La rândul ei Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, a explicat că încetinirea ritmului de creştere al economiei în T2 a venit pe fondul problemei datoriilor cu care se confruntă UE, principalul nostru partener comercial, conducând la o decelerare a ritmului de creştere al exporturilor şi, implicit, şi al industriei.

"Considerăm că în T2 comerţul nu a reuşit să menţină performanţa pozitivă din T1 şi a revenit pe scădere pe fondul deteriorării sentimentului de consum al populaţiei, evidenţiat şi de sondajele Eurostat. Singurul sector al economiei care şi-a îmbunătăţit perfor­manţa este agricultura", a afirmat Hăncilă.

În opinia lui Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, creşterea PIB în trimestrul al doilea 2011 faţă de perioada similară din 2010 s-a bazat, probabil, pe un avans mai lent al valorii adăugate în industrie, din cauza ajustării cererii externe, compensat parţial de reducerea mai puţin pronunţată a cererii interne, cu impact asupra serviciilor şi construcţiilor.

Cum va fi a doua jumătate a anului

Creşterea de 1,6% a PIB pe primul semestru dă posibilitatea unei prognoze îmbunătăţite pentru creş­terea anuală din 2011 faţă de estimarea oficială de 1,5%, afirmă Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză. "Rezultatele din agricultură şi, de asemenea, cheltuielile din administraţia publică se vor vedea în partea a doua a anului."

O creştere economică de 2% s-ar putea realiza doar în condiţiile în care semnalele de pe pieţele externe se îmbunătăţesc, având în vedere că în statele din zona euro şi America încetineşte creşterea, crede Ghizdeanu. "Datele din luna iulie vor fi relevante pentru influenţa noilor condiţii de pe pieţele financiare exter­ne asupra economiei. În septembrie vom realiza noua prognoză pentru 2012."

UniCredit Ţiriac apre­­ciază că agricultura şi efectul de bază pozitiv ar putea favoriza o creştere economică de 1,5% în 2011. Iar in­dustria va rămâne cel mai mare contributor la avansul PIB, dacă nu se intensifică turbulenţele de pe pieţele financiare.

RBS Bank menţine la 1,7% estimarea pri­vind creşterea PIB pentru întregul an, riscurile fiind balansate pentru a doua jumătate a anului: anul agricol foarte bun, în sensul creşterii, şi deteriorarea cererii externe, având în vedere impactul crizei datoriilor, în sensul scăderii.

Se înrăutăţesc prognozele pentru 2011?

Cererea externă a pierdut un impuls semnificativ, iar temerile legate de o prăbuşire a datoriilor suverane în Eu­ropa ar putea duce la o situaţie dificilă pentru in­dustria românescă în restul anului, în opinia analiştilor BCR. "Revenirea economică în România este mai slabă şi o încetinire mai rapidă a exporturilor în a doua jumătate a anului ar putea avea un impact negativ asupra creşterii economice."

Pentru moment, BCR menţine prognoza de creştere economică la 2%, însă continuă să urmărească în­de­aproape evoluţia comerţului exterior, situaţia economică profilându-se destul de dificilă, cel puţin pe termen scurt.

După ce în primăvară analiştii băncilor, dar şi instituţiile financiare internaţionale au îmbunătăţit prognozele legate de evoluţia economiei în acest an, majoritatea estimărilor noi privind creşterea PIB mutându-se de la 1% spre palierul de 2%, acum se profilează ajustări în jos.

Banca americană Citi intenţionează să modifice prognoza de creştere economică pentru România aferentă acestui an de la 2% la 1,6%, în condiţiile absenţei îmbunătăţirii cererii interne şi îngrijorărilor legate de perspectivele economiei mondiale, ce pot influenţa nefavorabil exporturile.

"Cererea internă rămâne slabă, creşterea economică fiind condusă în continuare de exporturi, în special sectorul auto. Datele recente au indicat faptul că ritmul de creştere al producţiei industriale a încetinit, în timp ce sentimentul consumatorilor este slab", se arată în cel mai recent raport al Citi privind pieţele emergente.

Analiştii Citi apreciază că îngrijorările în creştere cu privire la perspectivele economiei mondiale complică şi mai mult dinamica de creştere economică a României, afectând performanţa exporturilor, printre altele.

Ce s-a întâmplat cu PIB în T1

PIB-ul a urcat în T1 cu 0,7% faţă de ultimele trei luni din 2010, aceasta fiind a doua creştere consecutivă trimestru la trimestru, ceea ce a echivalat cu ieşirea tehnică a economiei din recesiune.

Cea mai mare contribuţie la revenirea economiei a avut-o industria, cu o creştere de 10% faţă de perioada ianuarie-martie 2010, dinamica pozitivă a industriei fiind susţinută în principal de cererea externă.

Consumul intern s-a contractat însă cu 0,5% faţă de primul trimestru din 2010. O contribuţie pozitivă la creşterea economiei au avut şi comerţul, transporturile sau telecomunicaţiile.

Activitatea din servicii a scăzut însă cu 6,1%, iar cea din construcţii s-a diminuat cu 2,4%.

Agricultura a avut, de asemenea, o contribuţie negativă la PIB, înregistrând o scădere de 0,4% faţă de perioada ianuarie-martie 2010.

Economia a crescut în primele trei luni din acest an cu 1,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, susţinută în principal de industrie, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea ajustată sezonier a fost însă de numai 0,3%, fiind sub media de 2,5% înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Ce prognoze au avut bancherii pentru al doilea trimestru

  • BCR, cea mai mare bancă locală după active, a estimat o creştere economică de 0,4% în T2 faţă de T1 şi un avans anual de 1,5%. Banca anticipează o creştere economică de 2% în 2011.

  • ING Bank, care în mod uzual are cele mai pesimiste prognoze, a anticipat că economia a înregistrat o scădere de 0,1% în T2 faţă de T1, estimarea pentru rata anuală fiind de plus 1,2%. Pentru acest an ING vede posibilă o creştere economică de 1,5%.

  • Volksbank a prognozat o creştere a PIB de 0,3% în T2 faţă de T1. Comparativ cu acelaşi trimestru de anul trecut, estimarea de creştere economică a fost de 1,2%. Volksbank anticipează o creştere economică de 1,7% pentru 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO