Eveniment

Industria şi comerţul, pe de-o parte, şi consumul şi investiţiile, pe de altă parte, au scos economia României din criză

Industria şi comerţul, pe de-o parte, şi consumul şi...

Autor: Răzvan Botea

08.09.2021, 00:07 694

Industria şi comerţul, care împreună fac aproape 40% din economia României, au pus cel mai mult umărul la creşterea economică din al doilea trimestru din acest an. Pe partea de utilizare a PIB, consumul a venit cu cea mai mare contribuţie la creşterea economică: +6,7 pp, iar investiţiile (formarea brută de capital fix) au venit cu un aport pozitiv de 3,1 pp.

Premierul Florin Cîţu se laudă cu avansul investiţiilor: „În prima parte a anului investiţiile au avut o contribuţie majoră la creşterea PIB”, în vreme ce Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, remarcă avansul consumului, care creşte importurile: „Îngrijorările mari vin din zona exportului net, unde balanţa comercială se deteriorează şi deficitul de cont curent va fi mare. 6,5% din PIB, poate chiar mai mare.”

Investiţiile (formarea brută de capital fix) au contribuit pozitiv cu 3,1 pp la creşterea economică de 13%, însă exportul net (diferenţa dintre exporturile de bunuri şi servicii şi importuri) a adus o contribuţie negativă de -1,9 pp. Cu toate acestea, pe partea de utilizare a PIB, consumul rămâne principala ramură, cu o pondere în economie de 80%, chiar dacă investiţiile au crescut într-un ritm mai alert decât consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO