Eveniment

Industria verde: Putem monta 14.000 MW în solare şi eoliene până în 2030. Bani sunt, dar nu mai schimbaţi legile

Industria verde: Putem monta 14.000 MW în solare şi...

Autor: Roxana Petrescu

07.03.2022, 07:00 1043

Investitorii în energia verde din cel de-al doilea val spun la unison că bani sunt, România este extrem de atractivă prin profiturile pe care le poate întoarce, singurul lucru de care au nevoie fiind păstrarea regulilor jocului în timpul jocului. Într-un scenariu pesimist, din toate proiectele care se află acum în dezvoltare, în următoarea decadă România ar putea acomoda circa 14.000 MW, echivalentul în capacitate a 10 centrale de la Cernavodă. Această capacitate, la un factor mediu de funcţionare de 25%, reprezintă circa 3.500 MW pe care România se poate baza.

„România poate deveni un campion al producţiei de energie verde“, spune Iuliana Pănescu, head of treasury în cadrul Premier Energy. Potrivit unei centralizări făcute de grupul Monsson, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România, la acest moment sunt în dezvoltare circa 38.000 MW în proiecte verzi, eoliene şi solare, care au cel puţin un aviz obţinut. Capacitatea este uriaşă rapotată chiar la întregul sistem energetic local, de circa 20.000 MW. „În cel mai pesimist scenariu, 14.000 MW din această capacitate se vor monta în următorii 10 ani“, a precizat Sebastian Enache, busi­ness development manager la Monsson-PLC.

Pe termen scurt însă, apetitul investitorilor este afec­tat de taxarea veniturilor, măsură introdusă în noiembrie anul trecut pentru protejarea consumatorilor de energie.

„Suntem la o răscruce. Am pus la punct totul şi deodată suntem aici. Ce facem? Acest lucru ar putea afecta pe termen scurt şi mediu investiţiile deja aflate în desfăşurare“, spune Lauru Bădiţă, country manager, Photon Energy.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO