Eveniment

Industriaşii României cer o piaţă a energiei „rezonabilă“: „Nu vrem reglementare neapărat, dar asta nu e piaţă liberă, e canibalism“. Cu 80% producţie locală de energie, o parte din industria românească stă închisă din cauza preţurilor uriaşe la energie

Industriaşii României cer o piaţă a energiei...

Autor: Răzvan Botea

12.10.2022, 17:00 211

Din ce în ce mai mulţi jucători din industria şi specialişti din energie nu văd  altă ieşire din criză decât, cel puţin pe termen scurt, rereglementarea pieţei de energie.

Din cauza preţurilor uriaşe la energie, dar şi din cauza impredictibilităţii preţurilor, capacităţi de producţie din industria românească stau închise de luni întregi. Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât energia produsă local acoperă 80% din consumul de energie al României, aşadar practic costul de producţie a 80% din energia consumată în România este acelaşi cu cel de dinaintea pandemiei sau războiului din Ucraina.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, spune că producătorii din metalurgia românească cer limitarea marjei comerciale a producătorilor de energie la una rezonabilă, unde să existe profit, dar să poată fi accesibilă şi pentru consumatori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO