Eveniment

Inflaţia a fost negativă în 2015, dar situaţia se va inversa în 2016 şi în anii următori

Inflaţia a fost negativă în 2015, dar situaţia se va...

Autor: Iulian Anghel

14.01.2016, 00:04 314

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de noiembrie, dar nu atât pe cât se aşteptau analiştii, astfel că rata anuală a inflaţiei a rămas în teritoriu negativ – minus 0,9%. 2015 este primul an de după Revoluţie în care se înregistrează o inflaţie negativă, dar lucrurile se vor schimba în anii ce vin.

Analiştii anticipează că inflaţia rămâne în teritoriul negativ încă o vreme (până în mai, potrivit economiştilor Erste Grup) ca efect al reducerii TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie. Însă tendinţa se va inversa şi inflaţia ar urma să fie de circa 1% spre finalul anului.

„Cu perspectiva ca salariile să crească din nou în acest an, în special în sectorul public, unde este angajată circa 25% din forţa de muncă, este destul de probabil ca inflaţia să se îndrepte spre 2% sau chiar mai mult în primul trimestru din 2017“, scrie Dumitru Dulgheru, analist senior al Erste, într-un raport al băncii. Potrivit acestuia, scăderea anuală a preţurilor a continuat să se tempereze în decembrie (-0,9%), dar nu atât de mult pe cât se aştepta piaţa: „Preţurile ar putea fluctua în teritoriu negativ până în luna mai a.c., pentru ca apoi să revină pe creştere spre 1% la finele acestui an.“

În acelaşi ton, economiştii Băncii Transilvania văd şi ei o inflaţie la sfârşitul anului de 1%.

„Am revizuit marginal previziunile privind dinamica preţurilor de consum pe termen scurt şi mediu, prin încorporarea datelor comunicate astăzi (ieri – n.red.) de INS. Noile previziuni indică o dinamică medie anuală a preţurilor de consum de 1% în 2016, 0,6% în 2017, respectiv 1% în 2018“, scrie Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, în raportul BTmacroFOCUS.

Analiştii Erste iau în serios posibilitatea ca BNR să reverseze politica de reducerea a dobânzii – cheie încă din acest an. BNR s-a opus majorărilor de salarii în sectorul public de o asemenea magnitudine pe motiv că stimulează prea mult consumul punând în pericol balanţa de plăţi. O majorarea a dobânzii – cheie, aflată din mai 2015 la un minim de 1,75% ar scumpi creditele în lei şi ar tempera consumul.

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de noiembrie, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, a anunţat ieri Statistica.

Preţurile serviciilor au crescut cu 0,4%, faţă de noiembrie, iar cele ale alimentelor cu 0,24%. În schimb, produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%.

Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu minus 0,9% măsurate prin Indicele Preţurilor de Consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO