Eveniment

Inflatia anuala a incetinit in luna noiembrie

11.12.2008, 19:05 17

Ritmul de crestere al preturilor de consum s-a redus in noiembrie la 0,32%, de la 1,06% in octombrie, iar inflatia anuala a incetinit la 6,74%, sub asteptarile analistilor, ieftinirea combustibililor si efectul de baza favorabil contrabalansand efectele deprecierii leului si ale continuarii scumpirii alimentelor.

"Scaderea peste asteptarile noastre s-a datorat unui impact mult mai puternic decat estimasem din partea coborarii abrupte a pretului petrolului pe pietele internationale. Insa inflatia de baza a fost foarte apropiata de estimarile noastre si indica, in continuare, presiuni inflationiste din partea cererii", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Pe de alta parte, Eugen Radulescu, directorul Directiei Audit a BNR, spune ca scaderea inflatiei in luna noiembrie era de asteptat, impactul reducerii preturilor la petrol fiind vizibil. "Nu cred ca ne indreptam catre deflatie, ca in alte tari, iar scaderea din noiembrie este un semn bun", a declarat ieri oficialul BNR.
In luna noiembrie, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,4%, in timp ce pe ansamblul marfurilor nealimentare preturile s-au mentinut la acelasi nivel cu cel din luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Cele mai importante scumpiri la alimente au fost consemnate de oua (13,1%), legume si conserve (1,32%), lactate (1,18%) si zahar (1,03%).
Totodata, reduceri de preturi au fost consemnate la ulei (-1,33%) si fructe si conserve din fructe (-1,09%). La marfuri nealimentare se remarca ieftinirea cu 3,6% a preturilor combustibililor si cu 1% a medicamentelor, in timp ce preturile la energia termica au urcat cu 7,52%.
Pentru sfarsitul anului 2008, analistii vad inflatia in jurul a 7%, iar pentru anul viitor estimeaza o reducere semnificativa, nivelul urmand sa depaseasca insa cel mai probabil intervalul agreat de BNR, de 2,5-4,5%.
In contextul in care inflatia se va reduce in 2009 comparativ cu nivelul din acest an, analistii economici previzioneaza ca BNR va decide relaxarea treptata a politicii monetare, atat prin instrumentul dobanzii de politica monetara, cat si prin rata rezervelor minime obligatorii.
Incetinirea cresterii economice va avea efecte pozitive asupra evolutiei preturilor de consum, dar atingerea tintei BNR "pare destul de greu fezabila", in opinia analistilor, deoarece deteriorarea indicatorilor macroeconomici va pune presiune asupra leului.
"Romania e diferita de alte tari si de aceea cred ca in 2009 ne putem confrunta atat cu o inflatie ridicata, cat si cu o incetinire puternica a cresterii economice. Motivele unei inflatii ridicate in 2009 sunt un curs de schimb probabil mult mai slab, inertia ridicata a inflatiei, posibila presiune din partea preturilor alimentare in semestrul II 2009, chiar in conditiile unui an agricol normal, insa nu la fel de bun ca in 2008", spune Chidesciuc.
In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in usoara crestere prognozele privind inflatia in 2008 si 2009, de la 6,6% la 6,7%, respectiv de la 4,2% la 4,5%, mentionand ca scenariile inglobeaza incertitudini tot mai mari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO