Eveniment

Inflaţia a coborât în ianuarie la 3,6%, cel mai mic nivel din octombrie 2019. Cea mai mare creştere a preţurilor în luna ianuarie faţă de decembrie 2019 a fost înregistrată la serviciile aeriene, un plus de peste 50%

Inflaţia a coborât în ianuarie la 3,6%, cel mai mic...

Autor: Miruna Diaconu

14.02.2020, 00:07 498

În ianuarie rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,6%, de la 4% la sfârşitul anului trecut. Dar preţurile de consum în ianuarie 2020 comparativ cu luna decembrie 2019 au crescut cu 0,4%.

Rata inflaţiei din ianuarie este la cel mai mic nivel din octombrie, când s-a înregistrat o rată a inflaţiei de asemenea de 3,4%. Cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost înregistrate în lunile aprilie, mai şi iulie, când inflaţia a fost la nivelul de 4,1%.

Raportul Băncii Naţionale a României asupra inflaţiei arată că rata anuală a inflaţiei a crescut în trimestrul IV/2019, depăşind limita superioară a ţintei propuse. Factorii de creştere a inflaţiei în T/IV 2019: preţurile la produse alimentare, precum carnea de porc şi fructele proaspete, dar şi de o uşoară depreciere a leului în raport cu principalele valute. BNR prognozează în decembrie 2020 o scădere a inflaţiei faţă de ianuarie, până la rata anuală a inflaţiei la 3%. Această prognoză mizează pe epuizarea efectelor şocurilor la ofertele de preţuri din 2019. În primul trimestru din 2020 este aşteptată o revenire a inflaţiei în jurul ţintei de 2,5%, plus minus un punct de procent.

ING România a comentat datele statistice cu privire la rata inflaţiei anuale şi are o opinie optimistă: inflaţia se va situa între 2,5% şi 3,5% în următorii doi ani.

Banca Transilvania previzionează o decelerare a dinamicii anuale a preţurilor de consum, astfel că de la 3,9% în 2019 este aşteptată o scădere la 2,9% în 2020, iar următorii doi ani să urmeze o consolidare în jurul nivelului de 3%.

BNR a prezentat câteva potenţiale cauze care ar putea schimba traiectoria proiectată a ratei inflaţiei, precum finalizarea procesului Brexit, încetinirea economiei chineze pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus, insuficienţa şi necorelarea ofertei de forţă de muncă cu cererea, dar şi schimbările politicilor fiscale în contextul alegerilor electorale de anul acesta.

În luna ianuarie au fost înregistrate creşteri faţă de luna decembrie 2019 la serviciile aeriene, o majorare de 50,3%, la serviciile poştale (7,4%), legume (3%), energie termică (2,9%), fructe (2,8%) şi carnea de porc (1,7%).

În ceea ce priveşte preţurile la mărfurile nealimentare, acestea au stagnat în ianuarie faţă de decembrie, astfel că majorările energiei electrice, energiei termice şi tutunului au fost contrabalansate de scăderea preţurilor la combustibili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO