Eveniment

Inflaţia nu dă semne de întoarcere. Dobânzile vor creşte. Marea întrebare: cât ne va costa o eventuală dublare a dobânzilor la care se împrumută statul? BNR va majora sigur dobânda de referinţă, ceea ce va aduce la scumpirea finanţării statului

Inflaţia nu dă semne de întoarcere. Dobânzile vor...

Autor: Răzvan Botea

17.09.2021, 18:00 507

În cel mai rău scenariu se poate ajunge la o dublare a dobânzii la care se împrumută statul De unde vom plăti peste 30 de mld. de lei pe an numai dobânzi?

Statul român ar putea să plă­tească peste 30 mld. lei (6 mld. de euro) în 2022 cu dobânzile, în cazul în care dobânzile la împrumuturile pe care le face statul în lei se vor dubla, dacă vor creşte dobânzile pe plan internaţional şi dacă va continua deprecierea cursului leu-euro.

Rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dobânda de referinţă, este la 1,25%, iar inflaţia la 5,3%, o anomalie care nu va putea dura foarte mult timp, astfel încât în mod cert dobânzile vor creşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO