Eveniment

Inflaţia din octombrie: preţurile cresc cu 0,6% faţă de luna precedentă, rata anuală urcă la 3,55%

Inflaţia din octombrie: preţurile cresc cu 0,6% faţă de luna precedentă, rata anuală urcă la 3,55%

Autor: Marius Radu - Mediafax

10.11.2011, 10:02 420

Preţurile de consum au crescut cu 0,64% în octombrie, după patru luni consecutive de scăderi, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,55%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani înregistrat în septembrie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În septembrie, inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivel minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Avansul preţurilor din octombrie a fost unul echilibrat pe cele trei categorii, respectiv mărfurile alimentare, nealimentare şi servicii.

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,8%, fiind susţinute de scumpirea cartofilor cu 7,2%, a ouălor cu 5,9% şi a fructelor cu 5,2%.

La mărfurile nealimentare, avansul de 0,5% a fost determinat în principal de scumpirea energiei termice cu 10%.

Preţurile la servicii au urcat în octombrie cu 0,8%, iar creşterile au fost distribuite uniform în general, cu scumpiri de până în 1%. Singura exceptie a fost la apa canal şi salubrizare, unde preţurile s-au majorat 1,56% faţă de luna precedentă.

A doua cea mai mare scumpire la acest capitol a fost la serviciile pentru transportul aerian, de 0,99%, urmată de biletele la cinematografe, teatre şi muzee, mai scumpe cu 0,87%, dar şi la chirii, care au crescut cu 0,77%.

În primele 10 luni ale anului, preţurile au crescut cu 2,47%, avans determinat de scumpirile mărfurilor nealimentare şi serviciilor. Preţurile la alimente au rămas per total neschimbate faţă de luna decembrie.

Inflaţia medie, din ultimele 12 luni (noiembrie-octombrie) faţă de precedentele 12 luni, a fost de 6,6%.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO