Eveniment

Inflaţia fumegândă loveşte în plin în ţara lui Erdogan: Turcia ar putea vedea o rată a inflaţiei de aproximativ 40% în 2022

Inflaţia fumegândă loveşte în plin în ţara lui...

Autor: Dorin Oancea

23.01.2022, 14:56 288

Ministrul turc de finanţe, Nureddin Nebati, le-a spus economiştilor că se aşteaptă ca rata inflaţiei să atingă un vârf de aproximativ 40% în lunile următoare şi să nu depăşească 50% în acest an, potrivit persoanelor care au participat la discuţii, relatează Bloomberg.

Nebati a oferit cea mai detaliată perspectivă a sa de până acum asupra preţurile de consum în 2022 în timpul unei întâlniri cu 60 de economişti şi analişti, sâmbătă, la Istanbul, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate deoarece evenimentul nu a fost public. Ministrul a spus că rata inflaţiei ar putea să nu scadă sub 30% până la sfârşitul anului, a precizat una dintre persoane. Ministerul turc de Finanţe a refuzat să comenteze.

Rata inflaţiei din Turcia a atins 36,1% în decembrie, cea mai mare rată de la începutul guvernării de 19 ani a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Aşteptările privind inflaţia pentru următoarele 12 luni au sărit la 25,37%, de la 21,39%, potrivit sondajului realizat de banca centrală în ianuarie în rândul participanţilor pe piaţă. Unele bănci de pe Wall Street preconizează că criza valutară de anul trecut ar putea împinge inflaţia la peste 50%.

Saltul preţurilor a fost alimentat de faptul că banca centrală a Turciei a redus rata de referinţă cu 500 de puncte de bază în patru şedinţe consecutive, înainte de a anunţa joi o pauză în ciclul său de relaxare. Relaxarea agresivă a fost cerută de Erdogan, care a susţinut că ratele mai mici ar limita preţurile de consum şi ar stimula creşterea economică. Deprecierea lirei şi creşterea preţurilor energiei la nivel mondial au fost cei mai mari factori de creştere a inflaţiei.

LIra turcească a pierdut până la jumătate din valoare în trei luni, înainte de a se stabiliza după ce guvernul a luat măsuri de urgenţă în decembrie, inclusiv un program de compensare pentru scăderile majore ale monedei.

Banca centrală a Turciei a promis, de asemenea, stimulente pentru companiile care convertesc conturile de depozit în valută străină şi în aur în depozite la termen în lire turceşti.

Nebati se aşteaptă ca aceste măsuri să ducă la conversia în lire a activelor corporative în valoare de 10 miliarde de dolari, ceea ce ar contribui la susţinerea monedei, au declarat persoanele menţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO