Eveniment

Inflaţia în România a rămas şi în noiembrie la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană

Costul alimentelor, între principalele cauze ale inflaţiei ridicate

Costul alimentelor, între principalele cauze ale inflaţiei ridicate

Autor: Răzvan Botea

23.12.2019, 07:00 772

Rata anuală a inflaţiei în România a ajuns în noiembrie 2019 la 3,8%, cea mai mare valoare din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Inflaţia din România a accelerat în luna noiembrie a acestui an pe fondul producţiei agricole slabe şi al deprecierii leului.

Prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) este că rata anuală a inflaţiei va fi de 3,8% la finele anului 2019, deasupra ţintei BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. Cu toate acestea, comparativ cu ediţia anterioară a raportului asupra inflaţiei emis de BNR, prognoza a fost revizuită în jos, de la 4,2% la 3,8% la finalul anului 2019.

Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei în Uniunea Europeană au fost înregistrate în România (3,8%), Ungaria (3,4%), Slovacia (3,2%) şi Cehia (3,0%). La polul opus se află Italia şi Portugalia, unde rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie cu 0,2%, urmate de Belgia şi Grecia, unde inflaţia anuală a urcat cu 0,4%, respectiv 0,5%. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 1,3% în noiembrie 2019, în creştere faţă de 1,1% în octombrie.

De asemenea, mai multe ţări europene, în special din zona euro, se confruntă cu inflaţie foarte scăzută şi fac eforturi pentru a aduce indicele preţurilor în jurul valorii de 2%, considerată de economişti ca fiind sănătoasă pentru economie.

Astfel, rata anuală a inflaţiei din zona euro a fost de 1% în noiembrie 2019, faţă de 0,7% în octombrie.

În noiembrie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a venit din partea serviciilor (+0,82 puncte procentuale), urmată de alimente, alcool şi tutun (+0,37 puncte procentuale), bunuri industriale (+0,10 puncte procentuale) şi energie (-0,33 puncte procentuale). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO