Eveniment

Inflaţia în zona euro a scăzut la 0,7% în martie, de la 1,2% în februarie

Inflaţia în zona euro a scăzut la 0,7% în martie, de...

Autor: Alex Ciutacu

31.03.2020, 13:32 157

Inflaţia a încetinit în zona euro în luna martie, întrucât preţurile din sectorul de energie s-au prăbuşit, iar activitatea economică a îngheţat în mai multe sectoare, pe fondul măsurilor de carantină luate pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, potrivit FT.

Scăderea preţurile în regiune naşte posibilitatea trecerii în zona deflaţiei în mai multe ţări din sudul Europei, în ciuda măsurilor de relaxare monetară lansate de Banca Centrală Europeană.

În cele 19 ţări din zona euro creşterea preţurilor de consum a înregistrat un declin şi s-a situat la 0,7% în martie, de la 1,2% în februarie, potrivit unor estimări publicate astăzi de Eurostat.

Preţurile din sectorul de energie au scăzut cu 4,3% în martie, reflectând scăderea masivă a preţurilor petrolului, după ce Arabia Saudită a început un război al preţurilor cu Rusia.

CU toate acestea, preţurile pentru alimente neprocesate au crescut cu 4,5%, întrucât mulţi europeni au reacţionat la răspândirea coronavirusului făcându-şi provizii de paste, făină şi orez.

Mai multe ţări se apropie de zona deflaţiei, întrucât preţurile au crescut doar cu 0,1% în Italia, Grecia şi Portugalia, şi cu 0,2% în Spania.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO