Eveniment

Inflaţia loveşte în plin Marea Britanie şi ajunge la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani

Inflaţia loveşte în plin Marea Britanie şi ajunge la...

Autor: Dorin Oancea

23.03.2022, 10:20 81

Inflaţia din Marea Britanie a crescut mai repede decât estimările, atingând un nou maxim al ultimilor 30 de ani, agravând o presiune istorică asupra finanţelor gospodăriilor, pe care ministrul de finanţe, Rishi Sunak, este presat să o atenueze în cadrul unei rectificări bugetare.

Reuters precizează că Oficiul Naţional de Statistică a anunţat că preţurile de consum au crescut cu 6,2% în februarie, după o creştere de 5,5% în ianuarie, cea mai mare rată din martie 1992.

Prognoza mediană într-un sondaj Reuters realizat în rândul economiştilor indica o valoare de 5,9% şi doar trei dintre cei 39 de respondenţi se aşteptau la o valoare atât de mare.

ONS a evidenţiat facturile de energie pentru gospodării - în creştere cu aproape 25% faţă de anul trecut - şi benzina ca fiind cele mai importante cauze ale creşterii preţurilor din februarie.

Ca o lovitură pentru gospodăriile mai sărace, ONS a declarat că preţurile la alimente au crescut în general, spre deosebire de perioadele normale, când unele preţuri cresc şi altele scad.

Sunak va încerca să demonstreze la orele prânzului că îi ajută pe britanici să treacă peste cea mai gravă criză a costului vieţii din ultimele decenii.

Yael Selfin, economist şef la KPMG UK, a declarat că cifrele au adăugat presiune asupra Băncii Angliei pentru a continua să crească ratele dobânzilor, dar a spus că este încă probabil ca creşterea preţurilor să atingă un vârf în scurt timp.

Săptămâna trecută, BoE şi-a majorat prognoza ca inflaţia la peste 8% - de peste patru ori ţinta sa - în perioada aprilie-iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO