Preţurile poduselor alimentare au crescut cu aproape 2% în august 2016 faţă de august 2015, dar inflaţia a rămas totuşi negativă - minus 0,2% - graţie evoluţiei preţurilor mărfurilor nealimentare şi ale serviciilor.
Evoluţia inflaţiei reflectă eliminarea „efectului de bază” a reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015 şi persistenţa acestuia la produsele nealimentare la care taxa a scăzut de la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Însă evoluţia preţurilor la alimente îi va determina foarte probabil pe economişti să modifice uşor în sus prognozele privind rata anuală a inflaţiei pentru 2016, în condiţiile în care majoritatea analizelor o situau pentru decembrie la valori negative (minus 0,4% în scenariul BNR).
Aşadar, în vreme ce indicele preţurilor de consum a crescut la produsele alimentare cu 1,96% în august 2016 faţă de august 2015, cele la mărfuri nealimentare a scăzut cu 1,42%, iar la servicii cu 1%, inflaţia anuală ajungând la minus 0,2%. Potrivit ultimului raport asupra inflaţiei publicat de BNR în august curent, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să atingă minus 0,4% la finalul anului, în vreme ce finalul lui 2017 ar urma să prindă inflaţia de 2%.
După cum se vede însă, în august, inflaţia de minus 0,2% este cu 0,2 puncte peste cea prevăzută de BNR pentru întreg 2016, de minus 0,4%.
ai mult au crescut în august faţă de iulie preţurile la citrice (5,1%), ouă (3,5%), fasole (1,5%), zahăr (1,3%) şi carnea de porc (1,1%). S-au ieftinit mai pronunţat în august faţă de iulie fructele proaspete (minus 9,2%), cartofii (minus 3%) şi categoria „alte legume şi conserve de legume” (2,9%).