Eveniment

Inflatia va scadea din august, spera analistii

09.07.2008, 18:20 21

Inflatia se va mentine la un nivel inalt in iunie si iulie, luna in care va atinge varful acestui an, ca urmare a majorarii preturilor administrate, pentru ca, incepand din august, sa intre pe o panta descendenta, considera analistii economici.
Estimarile economistilor BRD, Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit si BCR indica niveluri ale inflatiei, in iunie, comparativ cu luna similara din 2007, cuprinse intre 8,5% si 8,9%, dupa ce in mai cresterea preturilor a fost de 8,46%.
"Asteptam un impact negativ, in sensul exercitarii de presiuni pe indicele preturilor de consum, din partea preturilor nealimentare si servicii si estimam diminuarea presiunilor din partea preturilor la alimente", a declarat ieri economistul-sef al BRD, Florian Libocor, acesta prognozand o crestere lunara a preturilor, in iunie, comparativ cu mai, de 0,5%.
In opinia sefului departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, preturile administrate si cele la alimente vor fi principalii factori de influenta asupra inflatiei intrucat acestea detin o pondere importanta in formarea indicelui preturilor de consum.
"Ne asteptam la evolutii favorabile ale preturilor alimentelor, in urmatoarele luni. Conditiile meteorologice au fost favorabile, pana in prezent, si exista perspective pentru o productie agricola buna. Astfel, credem ca preturile volatile, pentru fructe si legume, vor fi substantial sub nivelul din 2007, in lunile urmatoare. Si la alte produse alimentare, precum painea, cresterile de preturi vor fi limitate, nefiind excluse chiar scaderi. In aceasta situatie, ratele anuale ale inflatiei ar trebui sa fie foarte reduse in august si septembrie, apropiate de zero", a afirmat Dumitru.
Analistii sunt de parere ca varful inflatiei din acest an va fi atins luna aceasta, cand cresterea anuala a preturilor ar putea ajunge la 9,7%.
Potrivit unei analize a BCR, iulie va reprezenta un semnal deosebit de important cu privire la evolutia preturilor produselor agroalimentare in 2008 si ar putea sa confirme ipoteza inceperii unui proces dezinflationist in august.
"Datele publicate saptamana trecuta au aratat continuarea presiunii asupra inflatiei, diferenta dintre cresterea preturilor produselor industriale si dinamica preturilor de consum, cat si tensiunea din piata fortei de munca au continuat sa creasca", considera analistii ING.
Institutul National de Statistica urmeaza sa publice datele referioare la inflatia din iunie la finele acestei saptamani.

BNR mentine dobanda
BNR va mentine nivelul actual al dobanzii de politica monetara, de 10%, in urmatoarele trei sedinte ale Consiliului de Administratie, aceasta urmand sa coboare cu pana la 0,5 puncte procentuale la inceputul anului viitor, potrivit mai multor analisti intervievati de Reuters. La sondaj au participat 13 analisti, sapte dintre acestia estimand ca BNR nu va modifica dobanda in urmatoarele trei sedinte. Pentru urmatoarea sedinta, programata pentru 31 iulie, doi analisti anticipeaza majorarea dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, in timp ce pentru 25 septembrie un singur economist vede o crestere de 0,5 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO