Eveniment

Chiar şi cu inflaţie de 15%, statul a încasat din TVA cu doar 3% mai mult în octombrie. Ce s-a întâmplat? Încasările din TVA sunt a doua cea mai importantă resursă la bugetul de stat, cu o pondere de peste 20% în veniturile totale ale statului

Chiar şi cu inflaţie de 15%, statul a încasat din TVA...

Autor: Răzvan Botea

05.12.2022, 09:00 424

Guvernul a încasat din TVA 8 miliarde de lei în octombrie 2022, o creştere de sub 3% faţă de octombrie 2022. Deşi este o creştere, cifra arată practic o cădere puternică a colectării de TVA la buget, pentru că inflaţia de 15% trebuia să se regăsească în creştere. Ce s-a întâmplat?

„Este clar ca sunt scăderi de vânzări. Începe degringolada probabil. Semnalul principal este că scad vânzările, deci se reduce din consum”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.

De asemenea, Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA, asociaţia analiştilor financiari este de părere că principala explicaţie a încetinirii din octombrie este scăderea consumului.

„Ar putea fi un semn de încetinire a consumului, aşa aş vedea. Practic s-a văzut de fapt că din inflaţie câştigătorul este guvernul, că au crescut încasările datorită inflaţiei. Câştigă şi pe partea că s-a împrumutat în lei şi rambursează mai puţină putere de cumpărare”.  O explicaţie ar fi că a încetinit consumul, este de părere el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO