Eveniment

Informatizarea de 150 mil. lei merge înainte cu UTI. Contestaţia Romsys a fost respinsă

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

21.07.2014, 00:04 301

"Respinge ca nefondată contestaţia formulată de către asocierea formată din Romsys, Indira Sistemas şi Mercury 360 Comunication, în contradictoriu cu Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) iar pe cale de consecinţă admite cererea de intervenţie formulată de UTI Grup", se arată într-o decizie adoptată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) la 16 iulie.

CNSC a mai dispus continuarea procedurii de atribuire în cauză şi că decizia este obligatorie pentru părţi.

"Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare", se mai spune în document.

Anunţat iniţial câştigător în decembrie 2013, Romsys a contestat rezultatul reevaluării ofertelor la finele lunii mai.

Conform documentului, disponibil pe www.e-licitatie.ro, Romsys a solicitat CNSC anularea unei adrese a MSI din 19 mai prin care compania a fost informată despre rezultatul procedurii de atribuire şi, implicit, anularea deciziei autorităţii contractante de declarare a ofertei Romsys ca neconformã şi inacceptabilă.

De asemenea, Romsys a cerut anularea tuturor actelor emise de MSI prin care autoritatea contractantă a stabilit câtigăoare oferta depusă de UTI Grup pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate.

Compania a mai solicitat CNSC să oblige MSI să reia procedura de atribuire, prin reevaluarea ofertelor şi stabilirea câştigătoare cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice.

"În subsidiar, în măsura în care veţi aprecia că nu pot fi dispuse măsuri de remediere, să dispuneţi obligarea MSI la anularea procedurii de atribuire (...)", se mai arată contestaţie.

În luna mai, MSI a anunţat că a reevaluat ofertele pentru furnizarea sistemului de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă şi a selectat UTI Grup, în defavoarea Romsys, desemnată câştigătoare în luna decembrie 2013.

Preţul solicitat de UTI, de 150,9 milioane lei (cu TVA), a fost cel mai ridicat din cadrul licitaţiei.

Ministerul a reevaluat ofertele după ce instanţa a confirmat o decizie a CNSC.

"În urma reevaluării ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru «Sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă», MSI a stabilit câştigătoare asocierea formată din UTI Group, CertSign şi AM Project Design & Consulting SRL. În conformitate cu decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor 364/C8/5634, 5670 din 06.02.2014 şi a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti 3195/17.04.2014, comisia a dispus că sunt respinse ofertele depuse de S&T România cu Siveco România, Expert One Research, Frontal Communication şi BCS Business Consulting Software, precum şi Romsys cu INDRA Sistemas şi Mercury 360 Communications", se arătă într-un răspuns al MSI din 21 mai remis la solicitarea MEDIAFAX.

Instituţia precizează că hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

"Eventualele contestaţii (privind reevaluarea ofertelor - n.r.) se pot depunde in termen de 10 zile, începând cu ziua urmatoare luării la cunoştinţă, în conformitate cu prevederile OUG 34/2006", potrivit MSI.

La 30 mai, conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, Romsys a contestat rezultatul reevaluării.

Licitaţia pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă a fost lansată de MSI în august 2013.

În a doua parte a lunii decembrie 2013, ministerul a anunţat că a încheiat procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru sistemul IT.

"Câştigătorul desemnat este asocierea formată din Romsys, Indra Sistemas, Mercury 360 Communications, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage, cu o propunere financiară de 94.999.664,00 lei, fără TVA (117,8 milioane de lei, cu TVA - n.r.)", se arăta într-un comunicat a MSI din 13 decembrie 2013.

La licitaţie s-au înscris şi consorţiile formate din S&T România, Siveco România, Expert One Research SRL, Frontal Communications SRL şi BCS Business Consulting Software SRL, precum şi UTI Group, CertSIGN şi AM Project Design&Consulting SRL.

Oferta consorţiului condus de S&T România s-a ridicat la 120.986.865,40 lei, fără TVA, iar cea a asocierii conduse de UTI Grup la 121.650.794,48 lei, fără TVA, potrivit datelor ministerului.

Valoarea contractului a fost estimată la 151,5 milioane de lei, TVA inclusă (34,4 milioane de euro), conform anunţului de participare.

Spre finele anului trecut, S&T România şi UTI Group au contestat rezultatul licitaţiei anunţat de minister.

La începutul lunii februaria a acestui an, CNSC a decis ca MSI să reanalizeze ofertele Romsys, S&T şi UTI Grup pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă.

Decizia CNSC a fost atacată în instanţă.

Două luni mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât să menţină decizia prin care MSI a fost obligat să reanalizeze ofertele Romsys, S&T şi UTI Group pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă.

Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI şi finanţat prin fonduri structurale este îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă.

Sistemul IT va trebui să fie livrat înainte de 1 iulie 2015.

În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75.000.000 de documente.

Proiectul prevede servicii de dezvoltare si implementare, servicii de scanare si stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware - servere si echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicatii, certificate digitale) - pentru toate cele 3.188 de unităţi teritorial administrative, inclusiv dotarea unui datacenter.

Totodată, se vor presta servicii de consultanţă în domeniul managementului de proiect, informare şi publicitate pentru implementarea proiectului.

Printre beneficiarii proiectului se numără Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor, Casa Naţională pentru Pensii Publice, Casele de pensii private, Casa de Pensii Militare, Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Curtea de Conturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO