Eveniment

Infrastructura de transport a Moldovei va fi conectată la toate coridoarele europene din România

Infrastructura de transport a Moldovei va fi conectată la toate coridoarele europene din România

Autor: Mediafax

03.03.2012, 17:20 1617

"Având în vedere nevoile de interconectare ale Republicii Moldova la reţeaua feroviară europeană, cele două ministere de resort au convenit formarea unui grup de lucru la nivel de experţi care să asiste autorităţile de la Chişinău în atragerea de finanţare internaţională pentru proiectul căii ferate cu ecartament îngust (1435 mm) Ungheni-Chişinău", se arată într-un comunicat transmis de Guvernl român.

România şi Republica Moldova vor promova, sprjinindu-se reciproc, o rută a viitoarei Autostrăzi Inelare a Mării Negre (AIMN), iar suprapunerea acesteia cu principalele axe de transport ale UE, cu includerea Chişinăului şi a Bucureştiului în acest parcurs, sunt elemente care fac proiectul relevant economic şi facilitează transpunerea acestuia în practică într-un orizont de timp previzibil, apreciază Guvernul.

În acest sens, miniştrii de resort din cele două ţări au semnat o scrisoare comună către Secretariatul Tehnic al AIMN de susţinere a traseului Giurgiu-Bucureşti -Focşani-Albiţa-Chişinău-Odessa, precum şi conxiunea cu Marea Neagră prin Portul Constanţa.

De asemena, cele două părţi s-au angajat să caute mijloace de punere în practică a interconectării viitoarei autostrăzi Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni cu infrastructura de transport rutier de pe teritoriul Republicii Moldova, printr-un pod peste Prut la Ungheni.

"Cele câteva opţiuni discutate trebuie să satisfacă atât cerinţele tehnice, cât şi normele române de cost. Obiectivul proiectului este de a lega Chişinăul cu coridoarele europene IV -IX", se arată în comunicat

Ministrul român al Transporturilor a transmis omologului său de la Chişinău acceptul administraţiilor pentru servicii de trafic aerian din România şi Bulgaria pentru primirea Republicii Moldova ca observator în proiectul Blocului Funcţional Aerian DANUBE FAB, recent înfiinţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO