Eveniment

ING: Statul va trebui să împrumute 5 mld. lei lunar în prima jumătate a anului viitor

Autor: Liviu Chiru

23.11.2010, 23:56 25

Pe parcursul anului 2010, statul a reuşit să împrumute lunar, înmedie, câte 3 miliarde de lei, în condiţiile în care din vară şipână luna aceasta a impus un plafon pentru randamentele plătite,care a condus la plasarea parţială sau chiar anularea mai multoremisiuni de titluri.

După ce a acceptat să plătească randamente mai mari de 7% pe an,statul a împrumutat în noiembrie 4,4 mld. lei, aproape de nivelulplanificat, de 4,6 mld. lei.

"Faptul că Ministerul Finanţelor reuşeşte să atragă sumeleprogramate ar putea sugera că recentele creşteri ale radamentelorsunt suficiente, însă faptul că finanţarea este atrasă pentruscadenţe reduse sugerează că vor urma şi alte creşteri derandamente", spune Vlad Muscalu, analist în cadrul ING Bank.

Analiştii locali, printre care şi cei ai ING, au susţinutconstant în ultimele luni că statul nu va reuşi să menţină plafonulde 7% pentru randamentele plătite.

Una din critici a fost că, pentru a păstra plafonul derandament, statul s-a orientat pe atragerea de fonduri aproapeexclusiv pe termen scurt, ceea ce înseamnă acumularea de presiuniîn privinţa rostogolirii datoriei.

Muscalu apreciază că randamentul la obligaţiunile pe cinci aniva urca la 7,6% pe an, faţă de nivelul actual, de 7,2% pe an.Trezoreria a respins la licitaţia de săptămâna trecută toateofertele băncilor de cumpărare de obligaţiuni pe cinci ani,considerând inacceptabile randamentele cerute. În schimb, statul aacceptat să plătească la certificatele de Trezorerie pe un an unrandament de 7,3% pe an.

Pentru anul viitor, ING estimează un deficit bugetar de 5,1%dintr-un Produs Intern Brut de 125 de miliarde de euro, adică 6,3miliarde de euro.

Băncile au lichidităţi, dar nu şi pentrustat

Pe piaţa monetară dobânzile staţionează deja de luni bune laniveluri scăzute, sub rata de politică monetară a BNR de 6,25% pean, însă deşi au lichidităţi în exces, băncile se arată ezitante îna împrumuta statul sau clienţii privaţi.

Chiar şi guvernatorul Mugur Isărescu a reluat recent criticilela adresa bancherilor, care ignoră faptul că au lei în exces şi ţinstrâns robinetul la credite. De altfel, creditele noi de retails-au scumpit începând din vară, în contradicţie cu evoluţiadobânzilor pe piaţa interbancară.

Acum analiştii vorbesc despre presiuni de creştere în continuarea randamentelor la titlurile de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO