Eveniment

Inginerii de la Poli se apucă de business: Politehnica analizează opţiunea închirierii către mediul privat a campusului Polizu

Inginerii de la Poli se apucă de business: Politehnica...

Autor: Răzvan Botea

10.07.2019, 07:00 2145

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda 25 mil. euro finanţare pentru Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB). Banii vor fi folosiţie pentru reamenajerea campusului universităţii, iar suprafaţa noii infrastructrui va fi de 30.000 de metri pătraţi. Vechiul campus, Polizu, cel mai probabil va fi dat spre închiriere, a spus pentru ZF rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

Planul vizează dezvoltarea campusului universitar „Noul Local” printr-o clădire care va găzdui Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospaţială şi Facultatea de Inginerie Medicală. Scopul proiectului este construcţia, amenajarea şi dotarea unei clădiri care să deservească activitatea didactică şi de cercetare a celor trei facultăţi care, în prezent, funcţionează în campusul Polizu.

„Proiectul este unul mai amplu care vizează nu doar construcţia unor clădiri ci vizează independenţa financiară a universităţii. ţintă noastră majoră, mutarea activitiăţii pe care universitatea o desfăşoară în campusul Polizu şi punerea la dispoziţia mediului de afaceri a campusului. Proiectul depăşeşte 50 mil. euro pentru care există deja granturi care s-au finalizat prin finanţarea BEI. Probabil va fi un business center acolo pentru diferite companii. Suntem în analiză, dar probabil că asta se va întâmpla”, a declarat pentru ZF rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

Rectorul universităţii mai spune că proiectul va impacta atât universitatea, cât şi economia României. Mai multe companii derulează proiecte î cadrul cărora cooperează cu universitatea, unele dintre acestea fiind şi pe perioade de 20 de ani.

„Noi lucrăm în universitate cu diferiţi parteneri economici, astfel încât o parte dintre laboratoare sunt realizate cu mai multe companii pe teme de cercetare pe care le-am stabilit pe 20 de ani cu companiile din industrii care ţin de facultăţile amintite dar nu numai. Lucrăm în acest moment cu Renault, Siemens, Honeywell, cu industria aerospaţială – avem acorduri semnate cu toate companiile internaţionale mari, dar şi cu  Aerostar Bacău sau fabrica de la Craiova.”

Prin aceste parteneriate şi prin infrrastructura modernă ce o va oferi noul proiect, universitatea speră să atragă mai mulţi studenţi: „Universitatea are 23.000 de locuri de muncă pentru absolvenţi, în condiţiile în care generaţia de anul acesta a fost de 3.500”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Universitatea Politehnică din Bucureşti are în acest moment circa 30.000 de studenţi, iar cele trei facultăţi care vor fi relocate în noul campus însumează peste 5.000 de studenţi. Reprezentanţii Poliethnicii au declarat pentru ZF că mutarea se va produce cel mai probabil într-un interval de trei ani şi jumătate. De investiţie vor mai beneficia şi 273 de angajaţi ai universităţii.

Contractul de finanţare este garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice, parte a planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi ca „Planul Junker”. UPB este prima instituţie de învăţământ superior din România care beneficiază de acest tip de sprijin.

 „Această primă operaţiune a BEI care vine în sprijinul învăţământului superior românesc este implementată mulţumită garanţiei oferite de Planul de Investiţii al Europei. Proiectul va contribui la creşterea nivelului de calitate al serviciilor oferite de universitate, care se confruntă cu subfinanţare în România. Acesta va creşte calitatea studiilor pentru peste 5.000 de studenţi şi va îmbunătăţi activităţile de cercetare cu scopul creşterii nivelului de competitivitate al sistemului educaţional din România şi al economiei naţionale”, a declarat Andrew McDowell, vicepreşedintele BEI.

Banca Europeană de Investiţii reprezintă instituţia de împrumut pe termen lung a UE şi este singura bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene. BEI pune la dispoziţie fonduri pe termen lung pentru investiţii strategice, cu scopul de a contribui la obiectivele UE. Este cea mai mare instituţie de împrumut din lume, după volumul fondurilor alocate.  Proiectele şi acordurile aprobate de către instituţie sunt estimate în jurul a 390 de miliarde de euro pentru peste 929.000 de întreprinderi mici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO