Eveniment

Iniţiativa celor Trei Mări – cel mai important eveniment economic găzduit de România de la revoluţie încoace

Iniţiativa celor Trei Mări – cel mai important...
17.09.2018, 00:00 442

La Bucureşti începe astăzi Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte  12 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia). 

La eveniment participă preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Proiectul, aminteşte Mediafax, a fost prezentat la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de la New York, ca o iniţiativă a preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şi a preşedintelui polonez Andrzej Duda.

În august 2016, în cadrul unui forum desfăşurat la Dubrovnik, a fost adoptată o declaraţie comună a celor 12 state, iar în vara anului 2017 a avut loc al doilea forum al iniţiativei, la care a participat şi preşedintele american Donald Trump, manifestare dedicată relaţiei transatlantice.

Spaţiul celor 12 state care au aderat la demers apare ca o cale ce uneşte Nordul cu Sudul Europei. Iniţiativa urmăşeşte cooperare în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO