Eveniment

INS arată că reducerea taxelor funcţionează. Preţul la pâine a scăzut cu 11% în septembrie

INS arată că reducerea taxelor funcţionează. Preţul...

Autor: Claudia Medrega

10.10.2013, 20:59 956

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,88%, apropiindu-se de minimul istoric, după ce preţurile de consum au scăzut în septembrie cu 0,6%, în principal ca urmare a ieftinirii pâinii în urma reducerii TVA. Trendul descendent al inflaţiei încurajează relaxarea în continuare a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.

La alimente cel mai mult s-au ieftinit în septembrie pâinea (-11,5%) şi făina (-7,4%).

TVA la produsele de panificaţie a fost redusă începând cu luna septembrie de la 24% la 9%. În cazul pâinii, transmisia a fost sem­nificativă, de circa 95%, în condiţiile în care preţul a scăzut cu 11,5%, după cum reiese din datele Institutului de Statistică. În coşul de consum al românilor pâinea are o pondere de circa 6%, iar dacă se adau­gă şi celelalte produse de panificaţie procentul urcă la 7%. Având în vedere ponderea produselor de panificaţie de circa 7%, impactul maxim al reducerii TVA de la 24% la 9% este de un punct procentual şi reducerea, teoretică, a preţului la pâine, de 12%.

Majoritatea analiştilor anticipau că doar 50% din reducerea TVA se va transmite în indicele preţurilor de consum. Dar susţineau că, adiţional, producţia agricolă foarte bună din acest an ar urma să ducă la o reducere suplimentară a preţurilor, graţie ieftinirii cerealelor. „Principalul motor al reducerii cu 0,6% a indicelui preţurilor de consum a fost scăderea cotei TVA de la 24% la 9% pentru grâu, făină de grâu, pâine şi specialităţi de panificaţie. Propagarea reducerii TVA-ului în preţurile de consum a fost semnificativă în cazul pâinii, în jur de 95%, preţul scăzând cu 11,5% faţă de luna anterioară. Având în vedere ponderea semnificativă în coşul de consum de 6%, scăderea preţului pâinii a avut o contribuţie de -0,7 puncte procentuale la inflaţia totală“, afirmă Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank.

Dinamica anuală a inflaţiei a decelerat semnificativ în septembrie faţă de nivelul de 3,67% din august. Alimentele s-au ieftinit cu 1,8% în septembrie faţă de august 2013, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au rămas relativ stabile, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, potrivit informaţiilor transmise de Institutul de Statistică.

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca BNR să continue procesul de reducere a dobânzii-cheie, având în vedere iminenta continuare a scăderii inflaţiei, pe fondul producţiei agricole bune.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, BNR a redus dobânda-cheie de la 4,5% la 4,25%, iar analiştii estimează acum un nivel de 4% pentru sfârşitul acestui an.

Prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor a fost redusă la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Rata anuală a inflaţiei a atins minimul istoric, de circa 1,8%, în primăvara anului trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO