Eveniment

INS confirmă: creşterea economică de pe T1 a fost bazată pe industrie

INS confirmă: creşterea economică de pe T1 a fost...

Autor: Sorin Pâslaru

08.06.2017, 00:07 1032

Datele anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică privind creşterea economică de pe trimestrul 1 confirmă estimările Ziarului Financiar asupra structurii evoluţiei PIB.

Cea mai importantă contribuţie la creşterea economică a fost dată de industrie, deci de producţie, cu 1,5 puncte pro­cen­tua­le, şi nu de consum, şi anume comerţ, care a avut o con­tri­bu­ţie de 1,4 puncte procentuale din creşterea economică de 5,7%.

Pe locul al treilea urmează contribuţia adusă de sectorul de informaţii şi comunicaţii, cu 0,9 puncte procentuale.

Un mare semn de întrebare al acestei creşteri economice este ponderea mare a variaţiei stocurilor în ceea ce priveşte contribuţia la creşterea PIB, de 1,1 puncte procentuale. Doar această contribuţie de 1,1 puncte procentuale, adăugată peste contribuţia dată de consumul final efectiv de 4,8 puncte procentuale, a dus la creşterea de 5,7%. Cu minus au fost in­vestiţiile şi exportul net.

Vezi pagina 3

Vestea rea este că, practic investiţiile în economie au scăzut în primul trimestru, astfel încât contribuţia la creşterea economică a fost negativă. De asemenea, contribuţia exportului net a fost negativă, pentru că importul a fost mai mare decât exportul.

Practic, toată creşterea economică de pe primul trimestru, din punct de vedere al măsurării prin utilizare, s-a bazat pe consum şi stocuri, investiţiile şi exportul fiind negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO